lördag 19 juli 2008

Grönt och gott

Nu har vi båda varit sjuka ett tag och jag har i alla fall inte kunnat äta särskilt mycket alls, vilket är väldigt långt ifrån mina vanor, vilket ger mig stor hunger. Vi satte oss därför och bläddrade i en vegetarisk kokbok (från hippietiden) som man tydligen inte skulle döma efter utsidan. Den var fylld med spännande recept och innehöll till och med saker som vi trodde var nymodigheter i Sverige, seitan t.ex. Vi bestämde oss för att laga spenatplättar ur boken men under tidens gång så modifierade vi receptet en hel del. Riktigt gott blev det till sist.

Spenatplättar för 6 personer
1 l sojamjölk
250 g fryst, hackad spenat
3 msk vetegroddar
1 liten gul lök
4 dl kornmjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk salt
1-2 tsk vitpeppar
1 riven muskotnöt eller 2 tsk mald muskotnöt
Lite mjölkfritt margarin


Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Riv eller finhacka löken och tillsätt den plus de övriga ingredienserna och vispa till en slät blandning. Låt smeten stå och vila i en timme. Stek tunna plättar på meddelvärme, i lite margarin. Äts gärna med rårörda lingon och sallad.

torsdag 17 juli 2008

God vegansk mat på Öland finns faktiskt!

... närmare bestämt på Kastlösa bykrog. Men inte länge till, tydligen, eftersom ägaren funderar på att sälja stället. Vi hittade dit genom en googlesökning och bloggaren vi hittade utlovade falafel men istället fann vi en utsökt salladsbuffé där 6/8 sallader var vegan. Bara sallad kan ju låta lite mesigt men det var riktigt matiga sådana eftersom alla innehöll linser och kikärtor och det mesta smarrigt man kan tänka sig. Min favoritsallad var en med små gröna linser, soltorkade tomater och purjolök, medans Olivias favoritvariant var färskpotatissalladen med krämig senapsvinägrett och dill. Dessutom fanns hembakt veganskt bröd som smakade toppen att doppa i de olika salladsdressingarna. Också extra plus för att stället var kravmärkt. Kastlösa Bykrog är öppet juli månad ut, så det är bäst att passa på nu!


Ni får även ursäkta det långa avbrottet men vi har dels ömkligt dukat under för diverse sjukdomar och dels partat loss på Öland Roots. Nu när vi är hemma igen så kan vi förhoppningsvis uppdatera bloggen lite oftare.

onsdag 2 juli 2008

Somriga bön- och kikärtsburgare

Igår var det en härlig sommardag och vad passar då bättre än att sitta ute i trädgården med en härlig bönburgare?! Vi åt den tillsammans med kavlis fettfria hamburgerdressing (som är vegansk!), chilisås och rikligt med grönsaker.






















6 stora burgare
380 g kokta kikärter (ett tetrapack)
380 g kokta kidneybönor (ett tetrapack)
1 dl rostade, hackade cashewnötter
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2 piri-piri utan frön
1-2 msk tomatpuré
1 näve färsk hackad basilika
lite färsk oregano


Mosa kikärtorna i en matberedare. Bryn löken tillsammans med vitlök på medelvärme i lite olja tills den är mjuk. Rör i den i kikärtsmeten tillsammans med cashewnötterna och kryddorna. Blanda sedan i kidneybönorna i kikärtsmeten utan att förstöra formen på bönorna. Forma smeten till 6 stora burgare, som gräddas i ugnen 15 minuter på 175 grader. Grilla dem sedan med grillfunktionen, 5 minuter på varje sida men var försiktig så att de inte blir för torra.