söndag 21 februari 2010

Senapsdoftande veganost

Att göra sin egna veganska ost är tufft, det tycker både vi och Underground Burgers. Vi inspireras mer än gärna av The Ultimate Uncheese Cookbook och efter en stunds bläddrande i den inspirerades vi till att göra denna "ost" för alla oss som älskar senap. Som vanligt när det gäller hemmagjorda ostar: Förvänta er inte att det ska smaka precis som ost, utan förvänta er något som är väldigt gott och passar bra till de saker ost passar bra till. Till exempel till sjuka toastmackor. Mumma.

Ursäkta den kassa mobilbilden. Det ska inte upprepas.

Senapsdoftande veganost


4,25 dl vatten
1 dl rivna morötter
1,5 msk agarpulver eller 5 msk agarflingor
1,5 dl cashewnötter
0,75 dl bjäst
3 msk tahini
3 msk citronjuice
1 msk dijonsenap
1,5 tsk vanlig senap
2 tsk lökpulver
1 tsk salt
1 krm gurkmeja
1 krm paprikapulver
1 krm spiskummin
en gnutta vitlök

Koka upp vattnet och morötterna och låta sjuda i 10 minuter, eller tills morötterna är helt mjuka. Lägg sedan i agaret och sjud ytterligare 5-10 minuter. Mixa under tiden de torra ingredienserna i en matberedare, tillsätt sedan de våta ingredienserna samt agartinkturen och mixa slätt. Häll upp smeten i en smord rund form och låt den stelna.

onsdag 17 februari 2010

Hallonpuss

På alla hjärtans dag firade 146milvegan två och ett halvt år - inte som blogg men som par.
Detta var vi ju givetvis tvungna att fira med galet mycket mat. Inget jätteintressant direkt, lite tomatsoppa med vitlöksbröd, lite chips med dipp men det viktigaste av alt är den supergoda tårtan ovan! Vi inspirerades av det här braiga receptet fast med lite småändringar. Apelsinsockerkaka + hallon var verkligen en superb kombo.

För övrigt så borde vi verkligen ta oss i kragen och laga lite mer intressant mat. Just nu kör vi med våra standardvardagsrätter som gärna får vara så enkla som möjligt. Blå bands färssås har det blivit en del av till exempel. Ja, det är tufft att hitta kreativitet och ork när vardagen bara lunkar på. Nu är det dock dags för lite ljuva sportlovsdagar, så då ska vi nog kunna slänga ihop något som är värt att blogga om.

lördag 6 februari 2010

Sorbet på jordgubbar och vanilj

Sorbet är en lyxig dessert som är enkel att göra, utan att man behöver ha tillgång till en glassmaskin. Vi brukar använda matberedar-tillbehöret till vår stavmixer. Om man vill ha en slätare sorbet kan man använda färska eller tinade jordgubbar och, efter man först mixat det slätt, pressa sorbetmassan igenom en silduk för att sedan fortsätta som vanligt. Men skillnaden blir mest kosmetisk.



Sorbet på jordgubbar och vanilj

ca 0,5 dl socker
ca 0,5 dl vatten
5 dl (200-250g) frysta jordgubbar
2 msk citronjuice
1 tsk rent vaniljpulver eller urskrapet av en vaniljstång


Koka ihop sockret och vattnet till en lag. Blanda lagen med resten av ingredienserna i en liten mixer-tillsats till en stavmixer. Mixa slätt, i ungefär 2-3 minuter. Lägg in mixerskålen i frysen. Ta ut den och mixa en gång var tjugonde minut i 1-3 timmar, eller tills önskad konsistens uppnås. Kom ihåg att skrapa ned massan från mixerskålen så att allt blir mixat.