tisdag 26 oktober 2010

Kall och het avokadosoppa

Blev bjuden på en mycket god avokadosoppa hos en av Olivias vänner härförleden, och häromdagen blev jag sugen på att göra en egen, speciellt när jag upptäckte hyperbillig avokado på grönsakshallen här i närheten. Så här är mitt försök. Blev rätt fett om jag får säga det själv. I dubbel bemärkelse.



Kall och het avokadosoppa

ger runt en liter soppa

4 schalottenlökar
5 vitlöksklyftor
1-2 msk sambal oelek
3 avokadofrukter
2 dl kokta gröna linser
2 dl soja- eller havregrädde
vatten, salt och peppar
olja


Hacka schalottenlökarna och vitlöken. Kärna ur och skala avokadon och grovskiva den. Fräs löken i olja på hyfsat hög värme och tillsätt sambal oelek efter några minuter. Fräs ytterligare en halv minut och tillsätt avokadon och stek tills den är genomvarm. Töm över allting i mixern och tillsätt grädden samt linserna. Mixa ihop allting och späd med hyfsade mängder vatten till önskvärd konsistens och smak. Smaka av med salt och peppar. Kyl tills servering.

6 kommentarer:

Olivia sa...

Blir det någon smakskillnad när du steker den eller var det bara för att det var skoj? DEN LÅTER SJUKT GOD, btw.

Olivia sa...

avokadon alltså...

Adde sa...

Jag stekte den mest för att pastörisera den så att säga. Hehe.

Ida&Anna sa...

Låter gooooott! Har aldrig testat avokadosoppa men avokado i sig själv är ju typ heaven, så soppa på det lär vara minst lika gott. Måste testas!

ida och anna sa...

Oj vad konstigt namnet blev. Struntsamma!

Junitjej sa...

t låter gott!