söndag 11 september 2011

Rostad majssalsa med chipotle och lime

Oj, vad vi har försummat den här bloggen. Dumt. Men jag hoppas att det här receptet, som legat och skräpat i min byrålåda ett tag nu, ska köpa er förlåtelse. En grymt god salsa, fruktig och stark, som passar till det mesta. Den är lite omständig att göra kanske, men väl värt det, och det blir en stor sats som går att frysa in och spara.


Rostad majssalsa med chipotle och lime

Ingredienser

4 torkade chipotlefrukter
3 dl vatten
900g majskorn
5 stora färska tomater
1 hel vitlök
3 limefrukter
2 tsk salt
1 tsk flytande melass (valfritt, kan bytas ut mot 1 msk farinsocker)


Börja med att koka upp vattnet och häll över chilifrukterna. Låt dra i minst 30 minuter. Spara blötläggningsvattnet. Sätt ugnen på 225°C. Klyfta tomaterna och sprid ut dem tillsammans med majsen på en långpanna med bakplåtspapper. Ta bort det yttersta skalen på vitlöken, men låt klyftorna sitta kvar med sitt skal. Vira in denna i aluminiumfolie och lägg även den på långpannan. Låt allting rosta i 45 minuter, tills majsen är torr och har fått lite färg. Under tiden skalas limen och dess juice och skal sätts åt sidan.

Häll i majsen och tomaterna i en matberedare. Kläm i innehållet i vitlöken, som bör ha blivit till en kräm vid det här laget. Häll i limeskalet, juicen, salt och melass. Tillsätt till slut chipotlen och dess blötläggningsvatten och mixa i minst 5 minuter. Häll i lite mer vatten om det behövs, det ska bli en ganska lös sås. Avsluta genom att hälla salsan genom en finmaskig sil och var noga med att pressa ur all vätska ut de fasta delarna. Smaka slutligen för att se ifall mer salt behövs.

3 kommentarer:

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

Låter helt fantastiskt gott =)

Anonym sa...

De där stora tillsynes sega och helt perfekta chokladkakorna ni knaprar på i bilden till höger - kan det kanske läggas upp ett recept på dem, om man ber snällt?:)

Pauline sa...

Hej,
Jag jobbar för sajten HittaRecept.se. Vi såg att du har goda recept i din blogg (http://146milvegan.blogspot.se/) och vi rekommenderar att du tittar runt på sajten och kikar på "Matbloggstoppen".

Vill du vara med och få dina recept indexerade på sajten så behöver du bara registrera dig på http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen och embedda din kod för att mäta statistik så är du med!

Här kan du se hur många som är med i Matbloggstoppen på HittaRecept.se - http://www.hittarecept.se/matbloggstoppen

Förhoppningsvis kan just din blogg ligga etta på Matbloggstoppen!

Vänlig hälsning,

Pauline Torres
pauline@hittarecept.se