fredag 9 januari 2009

En festlig tofu med en festligare sås


Det här är en riktig gourmeträtt. Något att bjuda på när brukspatron kommer på besök. Eller efter studiebidraget kommit. Eller när du bara är sugen på något riktigt gott, och har hyfsat gott om tid. Receptet är kanske lite småkrångligt, men vi har iaf förenklat så mycket att du kan använda färdig smördeg.

Vitlök, denna jordliga ambrosia, spelar en stor roll i följande recept. I peston används den sparsamt, men i tomatsåsen bör du vara generös. Vi använder en hel vitlök till en sats, och det bör du också göra. Men det är viktigt att den rostas! Den som någonsin provat rostad vitlök vet att det inte alls är samma sak som färsk. Styrkan trappas ned rejält till förmån för de andra aromerna som framträder på ett helt nytt sätt. Löken blir söt och något mer beroendeframkallande går knappast att tillverka på lagligt sätt. Pröva att mixa rostad vitlök med lite olivolja, salt, peppar och kanske lite oregano. Föda för en kung. Eller en brukspatron.



Pestomarinerad tofu i smördeg

300 g fast tofu, avrunnen vikt
ca 5 st champinjoner
ett paket färdig smördeg (kolla så att den är vegan)
1 dl vitt vin
0,5 dl olja 30 g färsk eller fryst basilika
3 pressade vitlöksklyftor (gärna rostade, se nedan)
2 msk bjästflingor
1 tsk örtsalt
några stänk svartpeppar


Skär tofun i 8 stänger. Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll över tofun. Låt stå över natten, eller minst några timmar. Häll av tofun och reducera sedan marinaden till pestoliknanden konsistens. Förbered smördegen genom att skära den i 8 små bitar. Kavla eventuellt ut dem något. Strimla champinjonerna. Lägg en tofustäng och strimlade champinjoner på varje och klicka över lite av den reducerade marinaden. Grädda tofun på 200 grader i 15 minuter.



Slät tomatsås med rostad vitlök


1 liten gul lök
2 msk olivolja
400 gram passerade tomater
0,5-1 hel vitlök
2 tsk oregano
0,5 tsk timjan
2 st lagerblad
1 dl sojagrädde
socker, salt och peppar


Skala bort de yttersta lagren av vitlöken så klyftorna precis hänger ihop. Vira in vitlöken i folie och rosta den i i 200 grader, tills den är riktigt mjuk, eller runt 30-35 minuter. Bryn löken i olivoljan tills den är genomskinlig och häll på tomaterna. Tillsätt vitlöken genom att försiktigt klämma ut den ur klyftorna. Häll på oregano och timjan och mixa såsen slät. Häll på sojagrädden och lagerbladen och låt koka i 40 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.

3 kommentarer:

Ja, jag då sa...

Jag testade receptet och det var fantastiskt gott

Anonym sa...

oh det där såg sjukt gott ut! och tack för en grym blogg! :)

Edit sa...

Hej! Tummen upp för den här bloggen!
Jag tänkte att ni är ju ganska bra på vegan-desserter, har ni något bra recept på helva? (Den sorten baserad på tahini)