tisdag 27 januari 2009

Maträtter som låter roligt #2 : Kofta

När en gör indiska maträtter kan det lätt hända att en hamnar i linsgrytor och kikärtscurrys, utan att utforska de mycket större möjligheterna som finns i detta mitt favoritkök. Köttisar brukar ofta beställa in stora, friterade lammfärsbullar som kallas för kofta. De är inte speciellt trevliga i sin orginalversion, men desto bättre i veganversion. Såsen är redd på cashewnötter, men en vanlig linssås till går också bra. På bilden (tack till Louise för den) serveras de med lingonchutney.



Sojakofta 

4 dl torkad sojafärs
1 (riktigt) stor potatis 
1 morot
0,75 dl kikärtsmjöl (besam) eller sojamjöl
0,5 dl potatismjöl 
3 tsk svartpeppar
1 tsk kanel
1,5 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
en kvarts riven muskotnöt
1 msk paprika
1 msk sojasås
olja eller veggoghee (till fritering)

Förväll sojafärsen i kokande vatten. Koka moroten och potatisen mycket mjuka. Sila bort vattnet från sojafärsen, mosa rotfrukterna och blanda samman alla ingredienser till en fast smet. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Rulla smeten till relativt stora bollar som får stå kallt i någon halvtimme. Fritera dem därefter i rikligt med olja tills de är gyllenbruna (cirka 5-10 minuter på 180 grader).

Mild masala på cashewnötter

2 finhackade lökar
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk hel nejlika
2 tsk hel koriander
1 tsk hel kardemumma
1 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel kryddpeppar
1/2 tsk malen kanel
en nypa malen muskot
5 dl vatten
1 dl orostade cashewnötter eller skållad mandel
1 lagerblad
2 msk sojasås
matfett till stekning

Mal cashewnötterna till ett fint mjöl i en kaffekvarn eller en mycket bra mixer. Ställ åt sidan. Rosta alla hela kryddor i en torr panna på medelhög värme tills det doftar ordentligt om dem. Mal dem i en kaffekvarn. Bryn löken och vitlöken i mycket matfett tillsammans med kryddorna i några minuter. Tillsätt sedan vattnet, lagerbladet och sojasåsen och låt allting sjuda i cirka 5 minuter. Red med nötterna och tillsätt mer vatten om det behövs. Mixa eventuellt såsen. Servera koftan i såsen. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, det där var verkligen Så gott! Du är duktig Addelei. (haha, var tvungen! ^^)

Åh, en länking. Fint. Tack! ^^

Veganbidraget sa...

Var är ni? Vi saknar er.

Anonym sa...

Önskar ni kunde uppdatera lite oftare (om det är möjligt) Funderar på att ha en vegan-vecka snart och vill ha lite tips osv. :)

Johanna sa...

Nu har ni snart inte ätit på en månad...! :O