lördag 14 november 2009

Nordafrikansk böngryta med sötsur cashewcrème

Den här böngrytan får en fruktig och fyllig smak av timjan och sumak, perfekt om en känner för att drömma sig bort till Marocko såhär på senhösten. Vi använde stora vita bönor, men det hade nog passat bättre med svarta. Sumak brukar man kunna hitta i den libanesiska delen på coop.

Cashewcrémen får en naturlig sötma från nötterna, vilken bryts av fint mot balsamvinägern och citronen. Såsen påminner en aning om gräddfil, och är i vilket fall som helst väldigt god. Komplettera måltiden med couscous eller bulgur.


Nordafrikansk böngryta

1 gul lök
olivolja till stekning
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk farinsocker
2 tsk oregano
2 tsk basilika
2 tsk timjan
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk paprikapulver, gärna av ungersk typ
örtsalt efter smak
3-4 dl kokta bönor, gärna svarta


Bryn löken i oljan och tillsätt resterande ingredienser förutom bönorna. Låt såsen koka ihop under lock i 30-40 minuter och tillsätt bönorna i slutet av koktiden.

Sötsur cashewcréme

2-3 dl cashewnötter
2-3 msk citronsaft
0,5-1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 tsk sambal oelek
ev. 1 tsk citronskal


Låt nötterna ligga i blöt i minst en timma, eller koka dem i en kvart och låt svalna. Mixa dem först ensamma och tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till en slät sås. Späd eventuellt med mer vatten om lösare konsistens önskas.

2 kommentarer:

Simon sa...

Smakade det strävt?

katarina62 sa...

hur mycket sumak?