onsdag 2 juni 2010

Bananglass med penuche och rostade mandlar

Penuche är helt klart mitt nya favoritgodis. Tänk er den där vaniljfudgen som finns i matbutiker, fast tänk er den tiotusen gånger godare, krämigare och fettigare. Ungefär så smakar det. Undertecknad är såld. Olivia kom på att det nog skulle vara mumsigt i glass och jag sa: "Släng i lite mandel också! Det piffar alltid upp, och så slipper vi att nötallergikerna äter upp vår glass!". Fast jag sa inte det där sista, jag bara tänkte det. Annars kanske Olivia blivit sur, för hon har kompisar som är nötallergiker. Okejrå, det är synd om dom, men då kan man ju bara göra den här glassen utan mandlar! Alla lyckliga.

Hursomhelst, det blev den absolut godaste glassen som kan existera, rent objektivt. Så alltså... gör den.



Bananglass med penuche och rostade mandlar

En sats bananglass
1 dl mandel
1-2 dl penuche (se nedan)

Hacka penuche i halvstora bitar. Hacka mandeln halvfint. Rosta mandeln på hög värme i en torr stekpanna tills den fått lite färg. Blanda i allt i glassen mot slutet.

När du ska göra penuchen kan du välja på att bara använda sojamjölk, men om du har tillgång till sojamjölkspulver (goodstore ftw) så är det mycket smidigare med det.



Penuche

5 1/2 dl sojamjölk eller 2,5 dl sojamjölk + 3 msk sojamjölkspulver
7 dl farinsocker eller 7 dl strösocker + 1-2 msk flytande melass
100 g mjölkfritt margarin
4 msk lönnsirap
en kvarts tesked salt
1 tsk vanilj eller 1-2 msk mörk rom eller 1-2 msk whisky


Reducera sojamjölken (dvs. låt vätska koka bort genom att koka utan lock) till 2,5 dl (om du använder den större mängden, annars är det bara att koka upp sojamjölken och sojamjölkspulvret), blanda i resterande ingredienser förutom vaniljen/romen/whiskyn. Vispa tills sockret löst upp sig och fortsätt vispa ned smeten då och då under tiden den puttrar på mediumvärme, ända tills den når 114-115 grader. Häll över den till en värmetålig bunke, tillsätt smaksättaren och vispa hårt i några minuter, tills smeten börjar tjockna. Häll upp den på en långplåt med bakplåtspapper eller någon annan lämplig form, låt stelna i några timmar och skär sedan upp.

3 kommentarer:

Markus sa...

Hej!
jag tycker mycket om eran blogg,
jag brukar vara här och titta efter goda recept :)
keep up the good work :)

Lotta sa...

Sjukt gott! Tror jag... jag som lovat mig själv från en köksfri dag har svårt att hålla mig borta när jag ser er glass!!

Stina sa...

Du kan spara in på mandlarna jag äter nämligen varken nötter eller soja haha