Hursomhelst, det blev den absolut godaste glassen som kan existera, rent objektivt. Så alltså... gör den.
Bananglass med penuche och rostade mandlar
En sats bananglass
1 dl mandel
1-2 dl penuche (se nedan)
Hacka penuche i halvstora bitar. Hacka mandeln halvfint. Rosta mandeln på hög värme i en torr stekpanna tills den fått lite färg. Blanda i allt i glassen mot slutet.
När du ska göra penuchen kan du välja på att bara använda sojamjölk, men om du har tillgång till sojamjölkspulver (goodstore ftw) så är det mycket smidigare med det.
Penuche
5 1/2 dl sojamjölk eller 2,5 dl sojamjölk + 3 msk sojamjölkspulver
7 dl farinsocker eller 7 dl strösocker + 1-2 msk flytande melass
100 g mjölkfritt margarin
4 msk lönnsirap
en kvarts tesked salt
1 tsk vanilj eller 1-2 msk mörk rom eller 1-2 msk whisky
Reducera sojamjölken (dvs. låt vätska koka bort genom att koka utan lock) till 2,5 dl (om du använder den större mängden, annars är det bara att koka upp sojamjölken och sojamjölkspulvret), blanda i resterande ingredienser förutom vaniljen/romen/whiskyn. Vispa tills sockret löst upp sig och fortsätt vispa ned smeten då och då under tiden den puttrar på mediumvärme, ända tills den når 114-115 grader. Häll över den till en värmetålig bunke, tillsätt smaksättaren och vispa hårt i några minuter, tills smeten börjar tjockna. Häll upp den på en långplåt med bakplåtspapper eller någon annan lämplig form, låt stelna i några timmar och skär sedan upp.
3 kommentarer:
Hej!
jag tycker mycket om eran blogg,
jag brukar vara här och titta efter goda recept :)
keep up the good work :)
Sjukt gott! Tror jag... jag som lovat mig själv från en köksfri dag har svårt att hålla mig borta när jag ser er glass!!
Du kan spara in på mandlarna jag äter nämligen varken nötter eller soja haha
Skicka en kommentar