Seitanpålägget som nämndes i mitt förra inlägg blev riktigt bra på första försöket och helt fantastiskt på andra. Konsistensen är jättemör, men det fungerar jättebra att skiva tunt och ha på macka, men jag är säker på att det är toppen som en burgare med bett i eller i seitan stroganoff. Smaksättningen här är mer åt en mild, rökig korv snarare än skinka, men ändra gärna på det hur ni än vill.
En av nackdelarna med att göra seitan brukar vara just själva tillagningen. Ofta är det småsaker som avgör om det blir bra eller inte. Om man ska koka det kan det förstöras av att koka för häftigt. Om det ska bakas i ugn med buljong kan man ösa det för ofta eller för sällan. Om det ska ångkokas så kan det ligga på fel sätt i korgen och inte bli genomkokt.
Men ångkokning är ändå det sätt som brukar fungera bäst för mig. Men det är ganska omständigt, och nackdelen som nämndes ovan har ställt till det många gånger för undertecknad. Så istället tänkte jag på vad det är som gör ångkokning bra - en ganska låg temperatur, men högre än 100 grader, och ett tillagningssätt som håller steken riktigt saftig.
Så egentligen borde en kunna vira in seitansteken i aluminiumfolie och grädda den i ugnen på en riktigt låg temperatur istället. Sagt och gjort - och det fungerade jättebra! Det här sättet borde vara väldigt lätt att upprepa, är superenkelt och seitanen riskerar varken att bli gummiaktig, rå eller torr.
Jag lyckades också ta reda på att gluten koagulerar vid 80 grader celsius - så har ni en ugnstermometer kan ni väl pröva och se hur den är vid den temperaturen? Jag lovar dock ingenting, men det är värt ett försök.
Ett sista tips - väg glutenmjölet istället för att ta volymmått om ni kan. Hur mycket man skakat mjölet kan påverka slutresultatet rejält annars.
Rökig seitan i påläggsform
1/2 dl naturella cashewnötter eller skållad mandel
200 gram mycket fast tofu
3 msk bjästflingor (kan uteslutas, men rekommenderas)
1 tsk svartpeppar
1 buljongtärning
1 msk sojasås
1 msk tomatpuré
1 msk vegansk worchestershiresås (kan ersättas med en till matsked sojasås)
1 tsk liquid smoke
1 liten gul lök
3 vitlöksklyftor
1/2 dl rapsolja
1 och 1/4 dl vatten
175 gram (eller 3 dl + 1 tsk) glutenmjöl
Sätt ugnen på 115 grader celsius. Mixa nötterna i en matberedare till ett fint pulver. Häll i resten av ingredienserna förutom glutenet och mixa till en riktigt slät smet. Ha till sist i glutenet och mixa snabbt ihop till en smet - det ska bara blandas till en lös deg.
Lägg upp ett stort ark aluminiumfolie på en arbetsyta. Lägg upp degen och forma till en cylinder med ganska stor diameter - runt 10 centimeter. Rulla foliet runt den och ta gärna ungefär 3 lager. Rulla ihop sidorna av foliet ordentligt. Lägg sedan hela korven i mitten av ugnen och grädda i 3 timmar och låt den ligga på eftervärme i ytterligare 1 timme. Vänd gärna på den efter 1,5-2 timmar. Låt den svalna i foliet och skär sedan upp och ät!
PS: Det funkar nog jättebra som ett grundrecept till julskinka. Men det dröjer ju knappt ett år tills dess.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Detta ska jag prova såfort jag får tag i lite vetegluten!
mmmm vad god den ser ut! Jag är nygrön och håller på att lära mig. Ofta i recept hittar jag B-jäst. Och nu undrar jag vad det tillför? Smak, konsistens....eller vad? Är det liksom värt att leta rätt på för här ute i förorten finns det inte.
Mia: Det ger en fyllig, lagrad smak och i större doser kan den upplevas som ostig. Mycket omtyckt av mig, hatad av andra. Men jag tror att de flesta skulle uppskatta smaken som tillförs i det här receptet. Har inte sett en hälsokostaffär där de inte haft bjäst. Lycka till med vegandet!
Tack för svaret Abbe. Jag ska genast susa iväg till "vår" hälsokost för där har jag inte kollat. O nu vet jag att det är smaken som b jäst handlar om. :-)
oj, vad låg temperatur du kör när du lagar seitan.. finns det någon smart förklaring till detta? Jag brukar köra rätt höga temperatrer, tycker det blir gott och bra, plus att sakerna inte behöver vara i ugnen så länge.. fast jag har aldrig kört på långa tider o låga temperaturer, så jag vet ju egentligen inte skillnaden... har jag missat något?
More sunshine: Du slipper ösa den och den blir ändå väldigt, väldigt saftig samtidigt som den får en homogen konsistens som inte är gummiaktig på något sätt. Helt klart den metod som funkat bäst för mig, men pröva och se!
Såg nu att det hade blivit lite fel på tillagningstiden! Totalt 4 timmar i ugnen ska det vara, inte 7!
More sunshine: Ajuste, och sen så var ju den här bamsingen rejält tjock också. Om det hade vart en chorizo hade det nog vart en annan femma.
ah i see.. får fortsätta experimentera o se om det är min kopp te!
Hej!
Jag är nyfiken på det här med gluten som du skrivit om från tyskland...Försökte hitta det på den tyska sidan men lyckades inte-vill du kanske skicka mej ett mail och berätta hur det var med din beställning, tull? porto?leveranstid osv.Tacksam om du tar dej tid:-)
Hej Kristina! Ursäkta dröjsmålet. Den exakta adressen till glutenmjölet är http://www.punkdistro.de/shop/::9792.html . Frakten går på 150 kronor, men det är oavsett hur mycet du beställer, så gå gärna ihop med några kompisar och beställ. Det gjorde vi och vi fick ner priset till 35 kronor kilot. :)
Leveranstid en vecka, ungefär, internationell bankbetalning vilket kan vara lite krångligt om en inte gjort det förr men inte så farligt. Tyskland ligger inom EU, så ingen tull.
Hej hörni! Trevlig och inspirerande blogg! Snart är det påsk och vi på Vegetarisk Vardag tänkte sätta ihop en fullständigt hönsfjädrad och äggstra festsprakande påskbordspost med tips från flera gröna bloggare där ute. Vill du vara med? Hör av dig med ett av dina bästa påskrecept till pask@vegetariskvardag.se (självklart creddar vi och länkar till din blogg under receptet). Trevlig vår!
Hej,
När du skriver "mycket fast tofu", vilken tofu använder du då? Har du något exempel på märke?
Alpros går bra. :)
Skicka en kommentar