söndag 10 april 2011

Besancrepes med enkel mirepoixfyllning

Vem hade trott att det gick att göra crêpes på bara vatten och besan (eller kikärtsmjöl)? Inte så många kanske, men de som är familjära med konceptet bakom socca hade antagligen trott på det. Socca är en slags jättestor pannkaka som traditionellt gräddas i ugn och äts som snacks. Här är en variant på det som går bra att göra på spisen. Speciellt om man har en bra crêpepanna på hög värme. Tänker mig att de blir utmärkta som en lyxig förrätt, men med en matigare fyllning blir det en bra lunch.



Mirepoix med vitlök och citron

olivolja till stekning
3 bananschalottenlökar
1 stor morot
2 selleristjälkar
3 vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1 msk citronsaft


Skala och finhacka alla grönsaker. Hetta upp olja på medelvärme och stek dem i sisådär 10 minuter, tills de mjuknat. Häll på salt och citron och rör runt. Sätt åt sidan.


Besancrêpes
ca 6 st

rapsolja
130 gram eller 2 dl besan (kikärtsmjöl)
3 dl vatten
1 tsk salt
svartpeppar


Hetta upp en stekpanna, gärna en crêpepanna, på hög värme med lite olja i. Vispa ihop mjölet, vattnet och saltet till en tunn smet. Stek som vanliga pannkakor, ungefär en minut på varje sida. Innan en vänder kan lite svartpeppar strös över. Lägg upp 1-2 msk av fyllningen på varje crêpe och servera genast.

4 kommentarer:

Johanna sa...

Ser gott ut. Hur smakar pannkakorna?

Adde sa...

Fylligt med en liten nötig eftersmak! De passar utmärkt som matcrêpes, men inte som en efterrätt.

Anna sa...

Hej,
jag letar runt på matbloggar efter fina bilder som vi skulle kunna få använda till hemsida, facebooksida och kanske något annat, för Bra Mat-mässan(den vegetariska mässan). Skulle ni vara intresserade av att bidra med någon/några av era finaste matbilder? Fina färger ska det vara. Vi har mycket grönt nu, så lite färg som uppväger det vore bra. Skicka i så fall gärna några bilder till info@bramatmassan.se. Vore guld värt.
Fin blogg! blir inspirerad att börja göra något lite mer komplicerat än grytor igen...
/Anna Dahlqvist

bengt sa...

äh fy fan ser riktigt äckligt ut