tisdag 5 april 2011

Cupcakes för finbesök

Jag resonerar såhär: när man får finbesök så ska man såklart bjuda på något fint - alltså något rosa. Så när min fina vän skulle komma och hälsa på bakade jag dessa cupcakes:


Citron och jordgubbscupcakes fyllda med lemon curd

6 st vaniljcupcakes (smaksatta med rivet citronskal). Jag gör alltid vaniljcupcakesen från Vegan Cupcakes Take Over the World. (Här finns receptet upplagt)
2-3 msk äggfri lemon curd, t ex det här receptet.

Fyll cupcakesen med lemon curd: Jag brukar ta en vanlig tesked i metall och försiktigt skära ut en kon ur toppen av varje cupcake. Det ska vara en liten kant kvar runt urgröpningen så att cupcaken håller formen och på djupet ska konen inte nå längre än till mitten. Försök att behålla de små konerna så intakta som möjligt. Lägg undan konerna en liten stund och fyll varje urgröpning med ungefär 1-1,5 tsk lemon curd. Sedan trycker du försiktigt tillbaka varje kon på toppen av cupcakesen.

Jordgubbsfrosting
60 g mjölkfritt margarin
60 g kokosfett
4 dl florsocker
1 ½ msk jordgubbspuré (tina frysta jordgubbar och mixa slätt)
1/4 tsk jordgubbsessens*
½ tsk vaniljsocker

Se till att fettet är rumstempererat innan du börjar. Det enklaste sättet att få kokosfettet hanterbart är att först hacka det och sedan slänga in det i mikron en liten stund tills det är halvsmält. Vispa sedan samman margarin och kokosfettet med elvisp. När blandningen är helt homogen tillsätter du florsockret lite i taget medan du vispar. När allt är väl blandat tillsätter du jordgubbspurén, essensen och vaniljsockret och vispar tills allt blandat sig. Fördela blandningen över dina cupcakes, gärna med en sprits. Detta görs bäst om frostingen är rumstempererad.

* Vår jordgubbsessens är egentligen till för att smaksätta sprit med. Vi har köpt den på Essensspecialisten som ligger på Mölndalsvägen i Göteborg men också Goodstore i Stockholm ska ha jordgubbsessens. Det går bra att utesluta essensen i det här receptet, även om du får mer smak på frostingen med den.

Inga kommentarer: