fredag 30 oktober 2009

Vinbärspaj med vaniljgrädde

Satt och dreglade över nötpajen i senaste numret av Djurens Rätt och blev sådär löjligt baksugen som jag så ofta blir. Tyvärr fattades ingredienser hemma. Men vinbär finns det gott om i frysen, således blev dessa syrliga, friska vinbär ihop med lensöt vispad grädde underbart fredagsgodis som räcker till typ 6 pers. Nice.

Smulpaj med vinbär
3 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
Cirka 1 dl hackade nötter
Cirka 3,5 dl svarta vinbär
1 msk socker 2 tsk maizena/potatismjöl

Rör ihop vetemjöl, socker, margarin och hackade nötter till en lagom smulig smuldeg. Häll vinbären i en ungsform och strö över maizena samt socker. Strö över smuldegen. Kör in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter, tills degen börjar få färg.

Servera pajen ljummen ihop med en klick vaniljgrädde som du gör på vispad soja-/havregrädde smaksatt med lite vaniljstång och eventuellt lite florsocker.