tisdag 10 juni 2008

Avslutningstårta

Såhär i sommarlovstider (för en del i alla fall) finns det väl inget mer passande än en jordgubbstårta? Jag och en vän bestämde oss för att ge oss på att för första gången baka en vegansk tårta på avslutningsdagen. (Receptet på tårtbottnen är snott från veganvrak men resten improviserade vi ihop)

Tårtbotten:
50 g mjölkfritt margarin
4 dl vetemjöl
0,5 dl sojamjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl socker
2,5 dl sojamjölk

Fyllning 1; vaniljkräm:
2½ dl växtmjölk
2 strukna msk torrvara av Ekströms marsánsås att koka
2-3 msk socker

Fyllning 2:
Mosad frukt/bär eller sylt

Garnering:
Ca. 1,5 pkt soya- eller havrevispgrädde
1 l jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser. Blanda därefter samman mjölk och margarin och häll ner det i mjölblandningen. Vispa tills smeten blir slät. Häll smeten i en smord och bröad rund form. Grädda i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter. Låt svalna i formen, gärna över natten.

Gör i ordning vaniljkrämen efter beskrivningen som finns på förpackningen och låt den svalna. Vispa grädden och ställ in den i kylskåpet (soya - och havregrädde behöver vara väl kyld för att den ska få bra konsistens till exempelvis tårtor)

Dela tårtbottnen i två eller tre delar och fördela fyllningen på dessa. Bred sedan på grädden ovanpå och runt kanterna på tårtan. Till slut dekorerar du med rikligt med jordgubbar.

Om du inte ska äta tårtan med det samma ställ in den i kylen så länge, så att inte grädden smälter :)

Inga kommentarer: