söndag 22 februari 2009

Gräddig spenatsås med tahini och lime

Vi är tillbaka igen! Den här gången med en smarrig pastasås som reds med cashewnötter. Att reda såser med malda nötter är något som gjorts i århundraden i mellanöstern. Det är en grym ersättning för exempelvis creme fraiche i gräddiga såser, men som dipsåser är också metoden fett bra.




Gräddig spenatsås med tahini och lime

3 portioner


4 vitlöksklyftor
2 morötter
200 g fryst spenat
en näve färsk basilika
1 dl orostade cashewnötter
1 gul lök
1 msk limesaft
2 dl vatten
2 msk tahini
2 dl sojabönor
2 tsk misopasta (kan ersättas med lite buljong)
1 tsk paprikapulver
2 tsk umeboshivinäger (kan uteslutas)


Hacka löken och vitlöken fint. Bryn dem i lite olivolja tillsammans med paprikapulvret. Strimla morötterna och låt dem fräsa med i några minuter.

Tillsätt spenaten, vattnet, limesaften, tahini, sojabönor, misopasta och vinäger och låt allting koka upp. Sjud i ytterligare några minuter.

Mal cashewnötterna till ett fint mjöl i en kaffekvarn eller en väldigt bra mixer. Red såsen med detta. Tillsätt mer vatten ifall det behövs.
Ös på med basilika, salt och peppar. Garnera med gräslök. Njut.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Satan va gott det ser ut!
Använde mycket hackad mandel förr om åren, ska ge mig på andra nötter nu också!

Johanna sa...

Me want! You go Tokholm now!