söndag 5 december 2010

Ett julrecept

Vi har inte varit veganer så många jular så därför kan man lugnt säga att vi är nybörjare när det kommer till vegojulmat. Hittills har vi mest använt oss av recept som redan finns, för det mesta finns redan veganiserat. Här, här och här finns massor julrecept för den som vill ha inspiration.
Lite kreativa med julmaten vill vi dock ändå vara, eftersom att vi är så himla matgalna, och till dagens veganska knytisjulbord (Djurens Rätt Göteborg arrangemang) veganiserade vi ett recept på dill- och pepparrottssill! Vi har bara tjyvsmakat lite på såsen än så länge men det verkar bli grymt!

Dill- och pepparrotsaubergine

1½ aubergine
½ finhackad rödlök
2 dl naturell soygurt
2 msk äggfri majonnäs
½ dl finhackad dill
½ tsk ättika
1 tsk lönnsirap
2 msk riven pepparrot
Salt och peppar


Skala auberginen och skär den i sillstora bitar (det är inte så jättenoga). Koka auberginebitarna i rikligt saltat vatten i cirka 5 minuter. Den ska bli mjuk och lite sladdrig. När auberginen är färdigkokt häller du den i ett durkslag, sköljer med kallt vatten och pressar ut det mesta av vattnet.

Blanda alla ingredienserna till dressingen medan auberginen kokar, och när den är färdigkokt rör du försiktigt i även den. Smaka av med salt och peppar.Ps. Den passar säkert toppenbra som till exempel midsommarkrubb också.

6 kommentarer:

Chris sa...

Gillar ju inte pepparrot, men konsistensen ser jävligt awesome ut. Detta ska bli en del av julbordet 2010 (minus roten)

Mormor dog och här är vi nu sa...

Hej! Vi var också på julbordet och jag tyckte att era ansikten verkade bekanta :) sillen var jättegod och vi kommer lätt laga den själva! Tack så mycket!

cicci n sa...

hej! såg det här fantastiska receptet http://146milvegan.blogspot.com/2009/01/hallon-och-chokladpannacotta.html och undrar vilken sorts vispgrädde ni använt? gogreens havrevisp eller soyatoo, eller någon annan? tänkte göra detta till nyårsmiddagen och lära köttkamraterna att veganskt är bäst!

Adde sa...

cicci: Minns inte säkert vilken grädde vi använde, men det funkar säkert precis lika bra med soyatoo som med gogreen!

Anonym sa...

Vart får man tag i äggfri majonnäs? :)

Adde sa...

anonym: Coop X-tras lågfettsmajonäs är vegan och mumsig! Annars har riktigt stora livsmedelsbutiker ofta Plamils Äggfria Majonäs. Och om du vill kan du göra egen, bara att googla upp ett recept!