lördag 18 december 2010

Saffransbiscotti

Ännu ett recept med jultema! I min familj är det nästan en tradition att ha saffransbiscotti till jul, och i de flesta Coffee Shops nuförtiden verkar de ju ha tänkt samma sak. Men alla har de tyvärr ägg i sig av någon outgrundlig anledning. Verkligen outgrundlig, för nedanstående recept, lätt inspirerat av Veganomicon, är minst lika gott.

Biscotti är en italiensk dessertskorpa som blivit omåttligt populär i Sverige det senaste decenniet eller så, galna i Italien som vi är. "Biscotto" betyder ungefär "bakat två gånger", och det är just det man gör för att få den här mumsiga krispigheten som vi letar efter i en biscotti. Receptet kan se krångligt ut vid första anblicken men så knepigt är det inte och väl värt mödan. God Jul!Saffransbiscotti

1/2 dl + 1/4 dl sojamjölk
2 msk linfrön, helst färdigkrossade
1 pkt saffran + 2 krm socker
1 3/4 dl socker
1 1/4 dl rapsolja
1 msk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
200 g hel mandel


Skålla gärna mandeln om du har tid. Mortla sedan linfrönen till ett fint pulver och vispa ihop med 1/2 dl av sojamjölken i minst 30 sekunder. Hetta upp resten av sojamjölken i mikron. Mortla därefter saffranet tillsammans med 2 krm socker till ett fint pulver och rör ut i den varma sojamjölken. Blanda detta med linfrö-sojamjölksblandningen och tillsätt resten av sockret, vaniljsocker och olja.

Sikta sedan i de torra ingredienserna och rör om. När en deg precis börjat formas, rör i mandeln. Dela degen i två delar och forma varje del till en limpa, ungefär 30 gånger 5 centimeter stor. Lägg båda bredvid varandra på en plåt och grädda i 25 minuter på 175 grader, tills den fått lite färg och toppen spruckit något.

Låt limporna kallna i 30 minuter tills de är fasta och dela dem sedan i 1.5-2 centimeter stora skivor med en riktigt vass kniv. Lägg alla skivor (försiktigt!) med den skurna sidan nedåt på en plåt och grädda dem i ytterligare 12-15 minuter, nu på 200 grader, tills de blivit så krispiga som du vill ha dem. Låt de svalna lite på plåten innan du flyttar över dem till ett galler.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter jättegott! Måste testas.

Dock tycker jag Veganomicon är en faslig receptbok - konstiga recept och nästan inga bilder alls.

Eller har ni några bra tips på god mat ur boken?

Rebecka sa...

Biscotti! jag som har längtat efter att pröva att baka det, vad roligt med ett recept.

Vegankocken: Jag lånade den på biblioteket och lagade bland annat helt fantastiska "köttbullar" i tomatsås.

Olivia sa...

Vegankocken: Jag kan hålla med om att avsaknaden av bilder i Veganomicon är ganska trist, men den hade nog samtidigt gått upp en hel del i pris om den hade innehållit fler bilder, så jag antar att det är därför de har gjort så. Hur som helst så har vi testat ganska många recept ifrån boken som vi tyckt väldigt mycket om. Kan bland annat rekommendera följande: "Chickpea Cutlets", "Lemony Roasted Potatoes", "Chewy Chocolate-Raspberry Cookies", "Lemon Bars" samt "Coconut-Lemon Bundt Cake". Verkar som att vi mest har testat kakrecepten :D

Matilda sa...

:D

Anonym sa...

Tips!
ny infofilm om veganism http://www.environmentfilms.org/EF/Making_the_Connection.html

nått för svenska restauranger att ta efter! http://www.safrestaurant.com/
http://www.angelicakitchen.com/