torsdag 23 april 2009

Blåbärspangkakor med glassss

Jag ska berätta en hemlighet för er men jag förväntar mig att det kommer att stanna mellan oss - ok? Saken är den att 146milvegan kan bara inte göra pannkakor. Jag skämtar inte. Varenda gång vi försöker blir det bara en kleggig, fastbränd röra kvar i stekpannan. (ni kan ju tänka er hur pinsamma våra pannkakstårtor ser ut!) Ni förstår säkert hur pinsamt det här är... Så, vad ska vi göra åt saken? Just nu kör vi i alla fall på förnekelse och gör helt enkelt amerikanska pannkakor istället. Ni vet sådana där goda och tjocka och fluffiga som är superlätta att vända. Går knappt att misslyckas med (tror jag). På så sätt blir det en vinn-vinn situation; vi blir glada och pannkakorna blir glada.
Amerikanske blåbärspangkakor
2 port

2,5 dl mjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
En nypa salt
2,5 dl sojamjölk
2 msk margarin + lite till stekning
Blåbär efter smak (det går med andra bär också)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sojamjölk och smält margarin och vispa till en slät smet. Tillsätt blåbär efter smak (Rekommendation: det ska vara åtminstone lite mer smet än blåbär). Hetta upp lite margarin i en stekpanna och klicka ut pannkakor. Stek på medelvärme och vänd tills det börjar bildas bubblor på pannkakorna.

Servera med glass och sylt och trösta dig själv om du är sjuk.

11 kommentarer:

Cecilia sa...

Jag är sjuk och behöver tröstas! Kom och handla åt meeej! ;)

Yamiko sa...

Jag kan inte heller steka plättar. De går bara sönder hela tiden. :(
Ska testa det där receptet nästa gång och se om jag lyckas bättre med det. ^^

Andreas sa...

Det kan va en konst att steka pannkakor. Använder ni tyflonpanna eller gjutjärnspanna? tycker personligen att gjutjärnspanna är överlägset bäst. Om ni steker i tyflonpanna bör ni undvika att ha fett i pannan (ha lite då och då om det behövs) pilla loss den försiktigt med stekspaden (viktigt att ha en passande sådan också). vänd den gärna genom en sån där akrobatisk kastvändning (lättare än man tror), undvik stekspaden om ni kan.
Mina pannkakor blir alltid perfekta! testa!

Olivia sa...

Tack för tipsen, Andreas! Fler tips mottaget tacksamt...

malin. sa...

Det är precis likadant för mig! Helt hopplös när det kommer till pannkakor, vilket får mig att dö lite inombords varje gång jag tänker på det för jag älskar pannkakor. :(

Helena sa...

Jag rekommenderar "morfars veganska morotspannkakor" (brukar gå att googla fram - fanns tidigare på vegan.nu) Mycket smarriga pannkakor, smeten blir bäst om man har lite extra mjöl och låter smeten stå kall en timme eller så. Grymma med tomatpesto till!

Becca sa...

De ser himelskt goda ut tycker jag! :D mumma

Anonym sa...

Pannkakstips: Receptet som brukade finnas på vegan.nu, tror det är 4 dl vetemjöl, 7 dl sojamjölk. Det var vaniljsocker också, men det skulle jag skippa - smakar inte vanliga pannkakor då. Hett bra järn (ett lätt av gjutjärn är bäst). Dra på det på högsta speed först, sänk eventuellt litegrann om det verkar behövas när det är helt varmt. Stek tillräckligt länge innan ni försöker vända. Pannkakan skall bli helt "torr" först, och sen väntar ni lite till. Gör en sväng runt utsidan, in med spaden med rejält självförtroende och så bara vänd snabbt. Har kakan gräddats tillräckligt länge (precis innan kommer börja brännas-stadiet) och innehåller tillräckligt med mjöl kan det inte misslyckas. .. Åh just det - i med ett litet sprut/en liten klick margarin mellan varje. Inte för mycket bara. Bra smooth spade...

Vet ni om vegan.nu kommer öppna igen någon gång? Jag tycker det är viktigt att det finns ett sånt ställe för intresserade/vilsna/nya att ställa frågor unt so weiter... =)

Robin sa...

Personligen gillar jag inte direkt smaken när det är för mycket bakpulver. Jag brukar blanda bakpulver och bikarbonat istället. Bikarbonat är typ samma sak som bakpulver fast kraftfullare! I erat recept skulle jag ha använt 1 tsk bakpulver och ½ tsk bikarbonat.

Bara ett tips! :)

Adde sa...

Anonym: Nej, vi har inte hört något. Vår oslagbara intuition säger dock att det kommer att dröja.

Anonym sa...

länge sen jag såg nånting så sött! r3sp3kt.