söndag 6 februari 2011

Penne avokado med sojastrimlor

Vart ett tag sen vi postade något nu, och det här receptet har legat och skräpat på skrivbordet mitt i någon månad. Jag skyller på tentorna.

Så, vad har hänt i matväg hemma hos oss? Vi har köpt enorma mängder gluten från punkdistro.de och har ätit lite för mycket seitan. Samtidigt som jag skriver det här står faktiskt lite "smörgåsköttsseitan" och puttrar på spisen. Vi får se hur det blir.

Två andra glutenhaltiga saker har också varit på min näthinna den senaste tiden, även om ingen av dem innehöll rent glutenmjöl. Bröd var det första. Jag har fastnat lite i no-knead-bread-recepten, alltså sådana bröd som inte behöver någon knådning. För några år sedan var det tydligen oerhört inne i USA men jag har inte hakat på trenden förrän nu. Jim Lahey's recept i NY Times var tydligen det som startade allt. Checka!

Den andra var hemgjord färsk pasta utan ägg. Jag har vetat om att det går utmärkt att göra färsk pasta utan ägg (tvärtemot vad alla matbutiker verkar tro) sedan jag åt några av Vapianos utsökta rätter. De är definitivt värda ett besökt för både veganer och icke-veganer. Bättre italiensk restaurang får man leta efter. För min del blev det ravioli fyllda med hackad spenat, vitlök och cashewnötter. Nom.

Men det här receptet är inte lika fancy-schmancy utan något som man slänger ihop i en handvändning på vardagar. Men det är väl också trevligt ibland?



Penne avokado med sojastrimlor


3 dl sojastrimlor, förslagsvis från Goodtrade
4-5 dl penne rigate
1 silverlök, hackad
lite olivolja
2 msk bjästflingor (frivilligt)
4 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk malen svartpeppar
1 krm rökarom
1 msk rödvinsvinäger
någon matsked vattten
200g klyftade körsbärstomater
1 tärnad gul liten paprika
3 msk röd vegansk pesto
2 stora avokado, urkärnade och tärnade


Förväll sojastrimlorna och koka pastan enligt paketets instruktioner och hetta under tiden upp en stor stekpanna till medelvärme med lite olivolja i. När 6-7 minuter återstår av pastans koktid, stek löken i någon minut och tillsätt därefter övriga ingredienser. Låt allt koka samman under tiden pastan blir klar. Blanda ihop allting, salta efter smak och servera.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!
Det här ska jag pröva. men jag skippar rökaromen!