Vi är tillbaka igen! Den här gången med en smarrig pastasås som reds med cashewnötter. Att reda såser med malda nötter är något som gjorts i århundraden i mellanöstern. Det är en grym ersättning för exempelvis creme fraiche i gräddiga såser, men som dipsåser är också metoden fett bra.
Gräddig spenatsås med tahini och lime
3 portioner
4 vitlöksklyftor
2 morötter
200 g fryst spenat
en näve färsk basilika
1 dl orostade cashewnötter
1 gul lök
1 msk limesaft
2 dl vatten
2 msk tahini
2 dl sojabönor
2 tsk misopasta (kan ersättas med lite buljong)
1 tsk paprikapulver
2 tsk umeboshivinäger (kan uteslutas)
Hacka löken och vitlöken fint. Bryn dem i lite olivolja tillsammans med paprikapulvret. Strimla morötterna och låt dem fräsa med i några minuter.
Tillsätt spenaten, vattnet, limesaften, tahini, sojabönor, misopasta och vinäger och låt allting koka upp. Sjud i ytterligare några minuter.
Mal cashewnötterna till ett fint mjöl i en kaffekvarn eller en väldigt bra mixer. Red såsen med detta. Tillsätt mer vatten ifall det behövs.
Ös på med basilika, salt och peppar. Garnera med gräslök. Njut.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Satan va gott det ser ut!
Använde mycket hackad mandel förr om åren, ska ge mig på andra nötter nu också!
Me want! You go Tokholm now!
Skicka en kommentar