fredag 27 februari 2009

BILLiG pizza

Vi har fått vissa särskilda önskemål om billiga recept som passar för det spartanska studentlivet. Då vi själva också stundtals känner oss som fattiga studenter (när föräldrarnas sponsring är förbrukad) kände vi givetvis sympati för den läsare som "requestade" detta.



Denna pizza är helt oemoståndlig i all sin enkelhet, fyllig och saftig är den perfekt för den som inte har råd med sojaost. Ursprungsreceptet kommer från svärmors anrika receptsamling.

Rotfruktspizza

Deg

50 g jäst

3 dl vatten

2 msk olja
1 tsk salt

ca 8 dl vetemjöl

Fyllning

1 jättestor morot
3 små palsternackor
1 halv jättestor purjolök
1 stor gul lök

En rejäl skvätt olja

Paprikapulver
Cayennepeppar

3 pressade vitlöksklyftor

2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 tsk grönsaksbuljongpulver
1 burk tomater
1 msk tomatpuré
4 msk chilisås
Oregano
Basilika
Salt och peppar

Pimpning

Sojaost (om du är rik)
Bjäst (om du är sådär halvrik)
Oregano (om du är fattig)

Smula ned jästen i vattnet och blanda i oljan. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är blank och släpper skålen. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.

Hacka löken och skiva purjolöken. Fräs det i oljan tillsammans med paprikapulvret, cayennepepparn och vitlöken i några minuter. Riv rotsakerna och häll i dem i grytan. Fräs ett litet tag till. Strö över vetemjöl och tillsätt övriga ingredienser. Låt allting koka i cirka 20 minuter och smaka av med salt och peppar.

Kavla ut degen på en oljad bakplåt. Bred på rotsaksfyllningen och strö över sojaost (eller bjäst eller oregano).
Grädda pizzan i 20 minuter på 200 grader.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Härlig blogg med många spännande recept som låter mycket goda. Kul att ni verkar improvisera fram egna rätter. Tänkte prova att göra choklad och mandelpajen och har en fråga: Ska mandeln till mandelmjölken vara skållad eller går det bra att skalet (heter det skal på mandel?) är kvar? Vilket redskap rekomenderar ni att jag använder till mixningen? Det blev två frågor det :)

Olivia sa...

Hej Therese!
Tack för alla fina ord :)
Vi använda skållad mandel till vår mandelmjölk. Risken är ju tyvärr att mjölken blir väldigt besk om skalet är kvar. Vi använde en matberedare men mandelkvarn eller kaffekvarn hade säkert varit ännu bättre för ändamålet.

Anonym sa...

Hm.........Mer exakta mått tack.