söndag 16 augusti 2009

Macaroni!

Pastagratäng med skinka är skolmatsalsmat för de flesta och kanske inte det första en suktar efter en hungrig söndag, men i en modifierad veggoversion tar vi gemensamt och krossar våra fördomar och allt blir absolutely fabulous i sin fina enkelhet. Den sladdriga billighetsskinkan byter vi ut mot hemgjort sojabacon (inspiration hämtad härifrån) och den smaklösa komjölksosten mot en krämig helt djurfri sås.

Sojbacon
3 msk olja
2,5 dl sojaflingor*
0,5 dl soja
1 tsk rökarom

Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn sojaflingorna på ganska hög värme tills de är gyllenbruna, och häll hastigt över sojasåsen och rökaromen (var försiktig så du inte bränner dig!). Fortsätt stek tills sojaflingorna har absorberat all vätska och är nästan brända.

500 g pasta, såsom fusilli eller penne
250 g färsk eller fryst broccoli

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, skär broccolin i lagom små söta buketter och förväll dem hastigt.

Krämig sås
1 stor gul lök
Ev. lite hackad grön chili
2 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
2,5 dl soja- eller havregrädde
4,5 dl sojamjölk
2 ½ msk majsstärkelse (maizena)
Drygt 0,5 dl b-jäst flingor
1,5 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
En nypa torrsenap
0,5 buljongtärning
1,5 tsk citronsaft
Salt & vitpeppar

Hacka lök och chili fint. Fräs mjukt i olivoljan på medelvärme några minuter och pressa sedan i vitlöken. Stek ytterligare någon minut och tillsätt sedan grädden plus 3,5 dl av sojamjölken. Vispa ut majsstärkelsen i resten av sojamjölken och häll den i en tunn stråle i kastrullen medan du rör om. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka upp. Koka sedan i cirka 5-10 minuter och smaka av för kryddor. (Tänk på att sojabacon är ganska salt!)

Slutligen blandar du allting i en stor ungsform och gräddar i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills gratängen börjar få färg.

7 kommentarer:

Matilda sa...

Var hittar man rökarom och är det pulver eller flytande? Kostnad?
/M

Adde sa...

Finns i de flesta större livsmedelsbutiker under namnet "Liquid Smoke" av märket "Try Me". Brukar stå bland grilltillbehör eller färdiga såser. Runt 30-40 kronor kanske, men då räcker det grymt länge. Kan kanske ersättas med röksalt eller (jätte)koncentrerat lapsang-te, men troligen inte i det här fallet.

Mer info här:
http://www.recepthjalpen.se/rokarom.html

Erik sa...

Hej O&A! Vegan.nu har vaknat till liv igen och jag sitter och fyller i recept av alla möjliga slag, fint kategoriserat för att hjälpa alla undrande som vill laga mer veganmat.

Min taktik är att höra med de som lagar god mat och tar fina foton hur de ställer sig till att publiceras på vegan.nu. Här t.ex har jag med Emelis välsignelse lagt upp hennes bullrecept och länkat tillbaka så besökare hittar till källan och rätt person får cred för besväret bakom:

http://vegan.nu/viewtopic.php?f=27&t=159

Hur känner ni om jag frågar om jag får lägga upp recept härifrån på samma sätt? Det är fortfarande "era" recept, så om ni ångrar er eller vill ta bort dom senare går det såklart bra.

Anledningen till att jag gör det här är att jag märkt genom årens lopp att ganska många använder vegan.nu, och jag vill verkligen att människor överlag får ett positivt första intryck av veganmat. Det är hela tanken.

Tack för er tid och ha det så fint!

Olivia sa...

Hej Erik! Vad kul att höra att vegan.nu har vaknat till liv igen, vi har saknat sidan! Självklart får du publicera våra recept och bilder, vi blir bara glada om de kan komma till någon användning :)

Erik sa...

Tack så jättemycket! Då sätter jag igång och väljer ut favoritrecept från er som jag tycker saknas på vegan.nu. Om ni ångrar er eller vill ändra i hur de presenteras eller något annat är det såklart bara att säga till, det är ju fortfarande "era" recept.

Anonym sa...

Hej. Är det den gär bjästen du pratar om?

http://www.vitapost.se/bilder/artiklar/matoteer/matnya/bjastflingor_160g_large.jpg

har aldrig använt det tidigare och när jag kollar runt på hemsidor som använder det så står det på jättemånga ställen att den inte får upphettas samtidigt som det är den enda jag hittar.

Adde sa...

Anonym: Japp, det är den vi använder. Det är inte det att den inte får upphettas, det är bara att den tappar lite i näringsvärde då.