söndag 16 augusti 2009

Festivalpiroger

För ett litet tag sen var 146 mil vegan på uppsala reggaefestival. Visst fanns det lite veganmat att köpa på plats, men en sparar ändå (kö-)tid och pengar på att göra de här mumsiga currypirogerna, som håller sig rätt bra i en kylväska.


Festivalpiroger
20 st

Färsfyllning

125 gram sojafärs
2 dl champinjoner
1 liten lök
2 små morötter
125 gram valnötter
olja till stekning
1,5 msk sojasås
2/3 kapsyl liquid smoke
2 tsk cayennepeppar
1,5 msk paprikapulver
knappt 1 tsk lökpulver
3-4 klyftor vitlök
1,5 msk socker
250 gram krossade tomater


Förväll sojafärsen i buljong, och mixa svampen, morötterna och nötterna grovt. Bryn allting tillsammans med kryddorna i rikligt med olja. Tillsätt tomaterna och låt puttra ett tag.

Pirogdeg

1 liter vete- eller grahamsmjöl
1 tsk salt
225 gram mjölkfritt margarin
1 msk no-egg
1-2 msk curry
2 dl vatten
2 msk vinäger


Blanda salt och mjöl och smula i margarinet. Vispa upp no-egg, curry, vinäger och vatten i en annan bunke och tillsätt detta till mjölblandningen. Knåda ihop till en deg, men var försiktig med att knåda för länge. Kyl den i en timma. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen tunnt och tryck ut runda kakor med diametern 12 cm, med hjälp av ett stort glas eller dylikt. Lägg på lite av fyllningen, vik ihop pirogen till en halvmåne och lägg upp på en insmord plåt. Fortsätt tills antingen fyllningen eller degen tar slut, och grädda pirogerna i 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hej ! kolla in min veganmat -->
http://veganhjarta.blogg.se
:D

Lajes sa...

kom igen, uppdatera! gillar ju er :(