måndag 28 december 2009

Vederkvickande vintergryta

Vi tänkte döpa den här till härlig höstgryta, men sen så slarvade vi (jag) bort receptet och hittade det inte förrän nu. Tough luck. Den är god som stryk i alla fall, och kombinationen rödvin och sojakött når nya höjder. Slösa inte bort dyra pengar på alkoholiga rödviner, monopolet har billiga alkoholfria, eller så kan ni köpa Zetas matlagningsvin.

Serveras med hasselbackspotatis med för mycket vitlök, och gärna lite hemkokt lingonsylt. Mums.

Vederkvickande vintergryta
2 gula lökar
tre vitlöksklyftor
250 gram skogschampinjoner, skivade
margarin till stekning
0,5 tsk timjan
1/4 tsk vitpeppar
2 lagerblad
2 dl rött matlagningsvin
5 dl vatten
0,5 buljongtärning
120 gram torkat sojakött
2,5 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 tsk maizena
sojasås efter smak

Hacka löken och finhacka vitlöken. Bryn dem i margarin i 5 minuter, och tillsätt därefter svampen, vin, vatten, kryddor och sojakött. Koka allting i 20-30 minuter, eller tills sojakötter är ordentligt mjukt. Tillsätt därefter grädden och tomatpurén och koka i ytterligare 10 minuter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hm. Grädde? jag trodde inte veganer åt något från djuren ?
Havregrädde är väl det som gäller isåfall. Kanske ska bli lite tydligare på din blogg?

diffe sa...

Denna vintergryta måste jag testa. vattnas redan i munnen :)
och självklart sojagrädde *förstod*