söndag 7 november 2010

Jakten på den perfekta béarnaisen

Det har gott för länge utan ett bra recept på vegansk bearnaisesås! Eller alltså, det har funnits, men för det mesta är de baserade på grädde, dragon och någon maizena-redning. Vilket är helt OK, men jag skulle inte kalla det för en bearnaisesås. Vår prototyp nedan är betydligt mer lik originalet och jag är väldigt nöjd med den.

Några saker skulle dock kunna förbättras. Färsk dragon och lite färsk persilja skulle nog kunna lyfta den ytterligare, så har ni det, go for it. Kanske skulle syran bli mjukare med lite extra vin och ingen citronsaft. Det får vi pröva nästa gång.

När det gäller upphettningen av såsen, var försiktig! Använd helst Coop Extras lågfettsmajonäs, för den är riktig stabil och klarar till och med av att upphettas till kokpunkten. Men all annan majonäs bör man ta det mycket försiktigt med så att inte emulsionen löses upp.

Edit: Jag glömde skriva var en kan köpa smörarom. Vi köpte vår på The English Shop i Göteborg. Märket är Wilton och aromen är helt artificiell. Har även sett smörarom på diverse kryddbutiker runt om i landet och de tycks för det mesta vara vegan. Det tycks även finnas på Essencefabriken i Stockholm. De ska även kunna skicka på postorder om en frågar snällt.

Vegansk béarnaisesås

2 dl vegansk majonäs (förslagsvis Coop Extras lågfettsmajonäs)
2 st schalottenlökar eller 1 halv gul lök
1 dl vitt vin
1-2 dl havregrädde
1 tsk smörarom
2 tsk torkad dragon
1 krm vitpeppar
1 krm gurkmeja
1/2 msk citronsaft
salt


Hacka löken fint och koka upp den tillsammans med vinet, dragonen, vitpepparn och citronsaften. Reducera allting tills bara två matskedar eller så återstår av vätskan. Sila därefter bort löken och häll tillbaka vätskan i kastrullen men ta bort den från värmen. Tillsätt majonäsen, smöraromen, gurkmejan och 1-2 dl havregrädde, beroende på hur tjock du vill att såsen ska vara. Hetta försiktigt upp såsen tills temperaturen är kring 75 grader. Salta efter smak. Servera genast eller vänta tills den kallnat och servera sedan.

5 kommentarer:

Linnea sa...

Intressant! Var hittar man smörarom?

Anonym sa...

Jag undrar samma sak, det låter ju otroligt med smörarom!

Adde sa...

Äh, tänkte ju skriva det, vet inte varför jag glömde det. Nu finns det där iaf!

Chirs sa...

Awesome. Själv brukar jag köra den med sojamlök+vinäger+kryddning, mixer och tillsätt olja.

Blir dock för majonäs-aktigt och fungerar nog inte att värma. Så detta uppskattas, TACK ^^

Skafferi Alkemi sa...

Smörarom! Herregud, det låter ju helt fantastiskt! Problemet när jag ska baka veganskt är att varenda gång jag använder margarin så tycker jag hela kakan smakar kemikaliefabrik. Men smörarom kanske är the answer to our prayers? Lyckans jag att jag ska till Göteborg nästa vecka!