onsdag 10 november 2010

Kokboksspecial

Om den här bloggen uppdaterades lika ofta som vi skulle vilja så skulle vi nog få döpa om den till något i stil med "Tråkig studentmat på veganvis" eller kanske "Vi som bara snor alla andras recept för att vi är så oinspirerade på vardagar". Men det känns inte helt klockrent kanske, så därför tänkte jag att något jag faktiskt kan göra för att hålla bloggen vid liv är ju att tipsa er om mina favoritkokböcker - ifall ni också känner av tids- eller inspirationsbrist. Och så ska vi försöka att bli bättre på att hitta på egna smarriga recept också - för vi vet att det behövs. Dessutom så är det ju faktiskt jäkligt kul och kreativt!

På svenska finns ju en hel del kokböcker med vegetariska recept - men de innehåller ofta både ägg och mejeriprodukter i stor skala (En måste ju tillsätta någon animalie i krubbet för att det ska bli gott. Eller?). Därför brukar vi oftast tillförlita oss på amerikanska veganska kokböcker, eftersom att utbudet på svenska sådana inte är så stort - än. Det finns emellertid även ett par svenska kokböcker vi varmt kan rekommendera. Nåväl, här kommer våra favoritkokböcker i urval:

Vegan Cupcakes Take Over the World
- Om du inte redan är galen i cupcakes så lär du bli det om du skaffar den här boken... Recepten är både lyxiga och enkla att göra. Och av egen erfarenhet kan vi säga att det verkar svåra att misslyckas med. Perfekt att bjuda vänner och familj som inte trodde att det gick att baka utan mjölk och ägg på. Förutom gulliga och smaskiga recept på cupcakes i alla dess former, så bjuder författarna också på massor av charm, precis som i deras andra kokböcker, vilket gör boken väldigt underhållande att läsa, även när du inte känner dig på bakhumör. En del cupcakes kan innehålla lite annorlunda (eller dyra) ingredienser men det mesta går faktiskt att få tag på här i Sverige också, eller att byta ut mot något liknande. Shortening är en ingrediens som återkommer ofta i boken och som kan vara knepigt att få tag på, men vi har bytt ut det mot kokosfett med mycket bra resultat många gånger, så det verkar vara ett bra substitut.

Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar - Ur den här kokboken har jag hittills testat över 15 av recepten och de flesta av dessa har varit helt underbara. Recepten är enkla med steg-för-steg beskrivningar och återigen - jag upplever de svåra att misslyckas med. Dessutom känns kakorna lyxiga och ofta betydligt maffigare än våra vanliga svenska kakrecept. Men amerikaner gillar ju sina sötsaker, så vad annat kan man väl vänta sig?

Vego Deluxe - Relativt nyutgiven svensk vegankokbok, där flera svenska bloggare har hjälpts åt att bidra med recept. I den här boken finns båda enkla vardagsrecept, lyxigare varmrätter och många olika bakverk. Mycket praktiskt om du är nybliven vegan eller bara är nyfiken, då recepten ofta är enkla att följa samt med ingredienser som inte är omöjliga att få tag på. De frestande fotona gör boken till en riktig aptitretare.

Viva Vegan - En av våra nyare kokböcker. Som namnet antyder så är det en bok fylld med latinamerikanska influenser. Se fram emot många annorlunda, fräscha och kryddiga smakupplevelser. Även sådana basic rätter som rice and beans blir något nytt om vi gör det på Terry Hope Romeros vis. I vissa recept efterfrågas en del ingredienser som kan vara svåra att få tag på här - ofta olika slags chilis, men det brukar gå bra att byta ut dessa.

Veganomicon - Precis som det låter är Veganomicon något av alla veganers bibel. Här finns alltifrån snabba vardagsrätter via kakor till dekadenta trerättersmiddagar. Många recept är inspirerade av flera olika etniska influenser och innehållet är minst sagt varierat. De flesta ingredienser är relativt lätta att få tag i, och boken innehåller många grundrecept på till exempel seitan, vilket är toppenbra. Du kan bläddra i den hur många gånger som helst och alltid hitta något du inte upptäckt innan. Ett måste i varje veganskt hushåll.

The Ultimate Uncheese Cookbook
- Den här boken bevisar verkligen att bara för att du är vegan behöver du inte sluta äta gott. Det mesta i ostväg finns veganiserat här och de flesta recepten är otippat goda. Det recept vi använt mest är kanske receptet på Ooey Gooey Grilled Sandwiches - en krämig spread som är oslagbar på toasts (gärna tillsammans med senap), vilka blir minst lika goda som toasts med animalisk ost på. I övrigt har vi mest testat recept på olika spreads och såser (och det finns många att välja på...) men i boken ryms även recept på sallader, soppor och pastarätter med ostig touch.

Djurens Rätts Bästa Recept -
Djurens Rätt har relativt nyligen släppt denna eminenta kokbok. Vi gillar att recepten känns väldigt enkla, även för de som inte är vana vid vegansk matlagning och bakning, men samtidigt lyxiga. En skön mix av lyx och vardag, helt enkelt. Också väldigt fina bilder. Känns som en kokbok som man verkligen får användning av.

Great Chefs Cook Vegan - Kanske inte den kokboken vi använder oftast. Vi har faktiskt aldrig testat något recept ifrån den överhuvudtaget. Men den är ju bara så häftig! Här snackar vi rätter som flera grymma stjärnkockar (sådana som inte brukar laga veganskt i vanliga fall) har fixat ihop - det är otroligt lyxigt - fast på ett trendigt, lite spartanskt sätt. Receptnamnen brukar ta upp 2-3 rader - så coolt är det. Boken är amerikansk, som så många andra vegankokböcker, och i USA är veganism ofta tätt sammankopplat med hälsa och rena råvaror. Den här boken kan du sitta och bläddra i många gånger och ändå hitta nya saker som fascinerar varje gång. Perfekt present till den lite mer erfarne veganen eller den allmänt smånördiga matentusiasten.


15 kommentarer:

ida och anna sa...

Tack så mycket! Er blogg är väldigt fin den med. Jag rekommenderar verkilgen att åka till Frankrike, det är underbart där. Bra boktips!

Linnea sa...

Superba tips! La många i önskelistan på adlibris. :)

ida och anna sa...

Svar på Olivias pizzakommentar: Ah men det är smart ju! Dock är det jobbigt om man vill äta pizzan på plats eller hemma hos någon annan och inte har tillgång till egengjorda såser. Så trist att bo i en liten håla utan bra veganmat.

Anonym sa...

Veganomicon var inte alls i min smak (utan bilder osv). jag säljer den gärna för typ en 50-lapp.

Fanny sa...

Bra boksmak! Kan också rekommendera Vegan With A Vengeance av Isa Chandra Moscovitz samt 500 vegan recipes av Celine Steen och Joni Marie Goodman.

Fanny sa...

Bra boksmak! Kan också rekommendera Vegan With A Vengeance av Isa Chandra Moscovitz samt 500 vegan recipes av Celine Steen och Joni Marie Goodman.

Lisa sa...

Jag gillar Veganias nya kokbok! Har haft den i en vecka och lagat 2 recept vilket är något av ett rekord. Båda har varit supergoda, kan verkligen rekommendera Jo's blomkålssoppa som är en kryddig indiskinspirerad variant. Kram

Johanna sa...

En fråga: kan man få receptet på de där grillade mackorna (ooey gooey...)? Lät himla gott!

Johanna Veganisera sa...

Hejhejhej! Ni har blivit utmanade av mig! Titta in på http://veganisera.wordpress.com/2010/11/24/utmaning/

Adde sa...

Johanna: I sinom tid kan vi nog fixa en egen variant på det och lägga upp här! Men det är inte så avancerat, det påminner mycket om http://thevoraciousvegan.blogspot.com/2009/03/vegan-grilled-cheese-sandwich.html

Adde sa...

Lisa: Ja, vi borde verkligen ta och skaffa hennes kokbok, hon är ju verkligen fantastisk!

staffan tracy sa...

shortening betyder bara matfett, dvs margarin. så mjölkfritt margarin funkar som substitut.

Adde sa...

Shortening kan betyda vanligt matfett, men i de här sammanhangen betyder det ett processat fett som knappt smakar något och innehåller så gott som 100% fett jämfört med margarinets 80%, så kokosfett är troligare ett bättre substitut. Läs mer på http://en.wikipedia.org/wiki/Shortening

Anders sa...

Hur är vegonomicon? Har den metriska mått eller jänke mått ( typ dl och så).

Adde sa...

Den har jänkemått, så att skaffa ett cup-mått är en bra investering.