måndag 18 augusti 2008

Vilse i texmexdjungeln

Enchiladas, burritos, tortillas, tacos och quasedillas. För en icke-spansktalande svensk är det knepigt att hålla reda på alla begrepp i texmexdisken, som har exploderat i storlek de senaste åren. Det är nog tid för ett lite förklarande inlägg.

Burritos, är vad vi i Sverige felaktigt brukar kalla för Tortillas. Tortillas är runda tunnbröd, bakade på antingen vete eller majs. När man strör fyllning i ett varmt tortillabröd, då får man en burrito.
Tacos är samma sak som burritos, men här viker man istället en tortilla, som oftast är hård, iaf i Sverige, runt fyllningen.
En Quaesadilla är två tortillas som har fyllning, främst bestående av ost, mellan sig. De är lite svåra att veganisera, men Crock Cheez (se nedan) eller polenta fungerar helt ok.
Enchilladas är gratinerade burritos med ost, och ibland salsa, på.

Enchilladas var också det vi hade tänkt att göra en dag för några veckor sedan. Det stora problemet vi hade framför oss var naturligtvis att veganisera osten. Sojaost är ingen höjdare, iaf inte den man kan få tag på i Småland där vi befann oss. Istället passade en mjukost från The Ultimate Uncheese Cookbook bra. Det är en helt underbar kokbok som borde finnas hos varje vegan med någon engelskakunskap överhuvudtaget, och mjukosten är lika underbar den också. Det smakar inte så lite stark cheddar över den, vilket man får tacka misopastan för.

Crock Cheez

400 g tofu
6 msk bjästflingor (finns i nästan alla hälsokostbutiker)
4 msk vit rinnig tahini
4 msk citronjuice
3 msk misopasta (finns i asiatiska butiker + goodstore)
2 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk senap


Koka upp lite vatten och låt tofun, grovt skuren i tärningar,  sjuda i 5 minuter. (Detta behövs egentligen inte, men mjukosten håller längre då.) Mixa sedan den avrunna tofunen tillsammans med övriga ingredienser tills blandningen blivit så slät den kan bli. Kyl i några timmar.Enchilladas under cheez-täcke

6 tortilla-bröd
1 liten lök
2 dl torkad sojafärs (finns  att köpa på ex. hemköp eller här)
1 burk kidneybönor
2-3 klyfotr vitlök
1 tsk av varje: paprika, spiskummin, koriander och salt
2 tsk lökpulver
cayennepeppar efter smak
lite sockerkulör eller sojasås för färgens skull
en halv sats Crock Cheez

Ställ ugnen på 225 grader. Bryn löken i lite olja, och koka samtidigt sojafärsen enligt anvisningarna på paketet. Bryn den sedan tillsammans med löken och kryddorna samt sockerkulören i några minuter. Häll till sist i kidneybönorna i färsblandningen. 

Fördela fyllningen jämnt på vart och ett av tortillabröden, som sedan rullas ihop i en ugnssäker form. Bre över rejält med Crock Cheez och gratinera i 15 minuter. Servera med någon mysig salsa.

3 kommentarer:

Johanna sa...

Veganisera...fint ord. Verba mera! =) Låter riktigt gott, även om jag troligen föredrar något annat än sojafärs i och ja, den där texmexförklaringen behövdes i alla fall här!

Karin sa...

oj, det här lät spännande. måste testa, kanske på pizza... hur länge håller den i kylskåp tro?

Adde sa...

karin: den är mumsig på pizza. Håller lite mer än en vecka i kylskåp, om tofun kokas innan. Annars 3-4 dagar.