En gång när vi var på besök i storstaden (dvs; Stockholm) besökte vi restaurangen Chutney (ett toppenställe med bara vegetarisk och mestadels vegansk mat). Där käkade vi en grymt god och fyllig gryta som de kallade "pekingryta". Vi listade ut att hemligheten bakom fylligheten var kokosmjölk och krossade/passerade tomater kombinerade i samma gryta (eller rättare sagt; det stod på menyn). Sedan dess har jag lagat flitigt med soppor och grytor med krossade tomater och kokosmjölk i. Det är verkligen hur gott som helst! Här kommer en variant som vi gjorde igår.
1 röd lök
4 vitlöksklyftor
2-4 cm färsk ingefära
1 tsk koriander
1 tsk paprikakrydda
Cayennepeppar efter smak
Citronpeppar efter smak
1 stor morot
2 dl kokosmjölk
370 g krossade tomater (1 tetra)
1 burk blandade bönor
1 rejäl skvätt sojasås
Skala lök, morot och ingefära. Hacka löken och ingefäran. Fräs på medelvärme i lite olja, tillsammans med vitlöken och kryddorna, tills löken blivit mjuk. Strimla moroten fint och rör ned den i fräset. Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. Häll kokosmjölken och de krossade tomaterna i grytan. Låt allting koka upp och sjud tills morötterna är hyfsat mjuka. Häll sedan i bönorna och sjud ytterligare någon minut.
Serveras gärna med ris till.
1 kommentar:
Skumt att jag aldrig har kombinerat kokosmjölk och krossade tomater. :s låter gott iaf!
Skicka en kommentar