söndag 25 januari 2009

Svenskens älsklingsmat!

Yes, vi vet att det inte är särskilt kulturellt alls att ha typ samma favoriträtt som alla andra svenskar, men det är ju så gott! Och dessutom; det är ju (tyvärr) långt ifrån alla svenskar som gör sin tacopaj vegansk.

Tacopaj
4-6 portioner, beroende på hur stor i maten en är

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl flytande margarin
1 ½ dl växtmjölk

Tacofärs:
2½ dl torkad sojafärs
1 gul lök
1 halv paprika
Olja eller margarin till stekning
½ påse tacokrydda (eller andra kryddor efter smak)
½ dl vatten
Ev lite sockerkulör

Vit sås:
2 dl sojayoghurt
2-3 msk vegansk majonäs
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Ev. riven, smältbar sojaost
3 tomater
Ev. fefferoni efter smak

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen. Grädda i cirka 10 minuter, under tiden kan du göra du tacofärsen.

Sjud sojafärs med vatten och lite buljong tills den mjuknat (anvisningar brukar finnas på paketet). Hacka löken och paprikan. Fräs löken några minuter i lite olja eller margarin. Tillsätt paprikan och sojafärsen och fräs ytterligare några minuter, kanske med lite sockerkulör så att sojafärsen får finare färg. Tillsätt sedan tacokryddor och vatten och låt puttra några minuter. Häll färsröran i det gräddade pajskalet.

Rör ihop alla ingredienser till den vita såsen och bred ut den över pajen. Skiva tomater och hacka några fefferonis att lägga ovanpå pajen. Grädda i 20 minuter.

Ät gärna pajen med sallad, nachos och salsasås.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fin bild, älsk! Sugen jag blev...

Johanna sa...

Jag måste lära mig att det är dumt att läsa här när det är dags att sova. Svårt att somna hungrig ju!

Anonym sa...

Jag har aldrig ätit tacopaj, konstigt nog, så det torde väl vara dags nu. Såg riktigt gott ut!

Liz sa...

Testade detta recept igår, blev en riktigt god paj. Första gången det blev tacopaj här hemma men det blir säkert fler gånger.