fredag 6 mars 2009

Värsta veganchorizon!

Efter veganbidragets senaste korvmani blev undertecknad bra sugen på att göra lite egna avlånga seitanbitar att mumsa på. Vegankorv har vi prövat att göra några gånger innan, och (nästan) varje gång har det blivit alldeles utmärkt. Det är tokenkelt att göra, bara en har lite tid över. Har fastnat för ångkokning, men ugnsbakning fungerar också, enligt bidraget ovan.

Köttchorizo görs traditionellt på gris. Vår version är otroligt mycket bättre, och görs på bönor och glutenmjöl. Smaksättningen är dock densamma: rökig paprika med en hint av vitt vin. Vi använder rökarom och paprika, men om du hittar rökt paprikapulver blir rätten ännu bättre. Och hittar du inte det, men ändå hyser någon slags avgrundsskräck inför allas vår vän Liquid Smoke, mortla lite lapsang-te och släng i.

Servera med hemmagjorda pommes (ugnsrostade istället för friterade) och din favoritsenap.Värsta veganchorizon
8 stycken

1,5 dl svarta bönor
2,5 dl vätska (förslagsvis hälften vatten, hälften vitt vin, men kör på bara vitt vin om du är rik. Eller alkoholfritt vin om du är sXe-are)

0,5 dl kallpressad rapsolja

2 msk kinesisk sojasås

2 klyftor vitlök, pressade
2 tsk buljongpulver (eller en halv söndersmulad buljontärning)
1 tsk cayennepeppar
2 msk paprikapulver

1 tsk rökarom av märket Liquid Smoke
1,5 tsk svartpeppar

3,5 dl rent vetegluten


Mosa bönorna med en potatisstöt. Det är snyggt om de inte blir helt mosade. Blanda det med övriga ingredienser, förutom glutenet (heter det så?) tills allt är ordentligt blandat. Rör hastigt ned glutenet med en gaffel.

Dela upp degen i 8 delar, och fördela på 8 bitar alluminiumfolie. Tryck ihop degen till något som ungefär liknar en korv och rulla folien runt den. Lägg folierullarna i en ångkokare (jag använder ett durkslag ovanpå en stor gryta + ett lock) och ångkoka dem i 35-40 minuter. Om du ska ha korvarna i en gryta eller sås är det bara att plocka upp dem och använda som det är, men om du ska äta dem direkt rekommenderar jag att du steker till dem i lite olja under några minuter på medelhög värme.

6 kommentarer:

Veganbidraget sa...

Vad fint! Och tack för länken. ;) Spännande med ångkokning, får prova det nästa gång det är korvdax. Peace out!

Anonym sa...

Hej!
Bara hamnade på den här sidan. Och det är JÄTTEGLAD för. Receptet på pepparkaksmuffins och chorizo blev jag överlycklig för. TACK!
Mvh
Cathrine

Anonym sa...

Hej igen..måste man ha vetgluten?Finns alternativ? "No-Egg" kanske? Det är väl någon form av bindningsmedel man är ute efter?
Mvh
Cathrine

Adde sa...

Hej Cathrine!

Vad kul att du gillar sidan!

Nej, tyvärr blir det svårt att ersätta vetegluten med något annat. Jag har svårt att tänka mig att no-egg skulle fungera. Veteglutenet fungerar ju inte bara som bindemedel utan också som fyllnad och proteinkälla. Men jag ska fundera på om det går att göra glutenfria korvar på något sätt.

// Andreas

Janna sa...

Wow ser fantastiskt ut, hade inte kommit på detta själv. Tack!

徵信社 sa...

I love it! Very creative!That's actually really cool.
謝謝你的文章分享,請你有空到我

參觀,Thanks