onsdag 13 januari 2010

Sojapanetter med kall dillsås

Varför äta fiskpanetter när det finns fuskpanetter? Nej, men alltså, de här panetterna får en fin havssmak av wakamealger, som går att få tag på i de flesta hälsokostaffärer eller i asiatiska affärer. Och friterad mat kan man väl aldrig få för mycket av?

Såsen är en veganisering av den klassiska dillsåsen jag brukade äta när jag var liten. Den brukade göras med gräddfil och majonäs, men jag måste säga att den här imitationen blev betydligt godare än vad jag minns att originalet var. Silkestofu går också det att få tag på i asiatiska affärer, men det borde gå att byta ut mot 2,5 dl sojayoghurt.

Det hela serverades med hemmagjort potatismos. En liten mysig katt syns också i bakgrunden, det får ni som en bonus.



Sojapanetter

6 dl sojabönor
1 msk torkad, hackad wakame
1 tsk liq smoke
1/2 tsk vitpeppar
1/2 msk lökpulver
1 1/2 msk risvinäger
1/2 tsk salt
2-3 msk olja
0,5 - 1,5 dl ströbröd


Till paneringen

2 msk tapiokamjöl
2 msk vetemjöl
salt
svartpeppar
cayennepeppar


Blötlägg wakamen i kokande vatten någon minut. Mixa alla ingredienser förutom ströbrödet i en matberedare. Tillsätt sedan så mycket ströbröd som du tycker behövs för att smeten ska få en lagom konsistens. Vi slutade med en rätt så tjock smet, och det gick bra.

Blanda sedan ihop ingredienserna till paneringen. Snåla inte på kryddorna.

Forma panetter av smeten, vänd dem i panering och fritera dem i rikligt med olja eller kokosfett.

Kall dillsås

220 g silkestofu
0,5 dl sojamjölk
knappt 1 dl olja
2-3 krm ättiksprit
1 msk dijonsenap
1 msk färsk el fryst hackad dill
1 tsk malen svartpeppar
3 msk bostongurka
örtsalt efter smak


Blanda ihop de fyra översta ingredienserna i en matberedare och mixa i någon minut. För över såsen till en mindre skål och rör ned resten av ingredienserna.

3 kommentarer:

Julia sa...

Jag brukar läsa er blogg :) De här verkar riktigt gott! Ska man använda endast blötlaggda sojabönor som i falaffel eller kokta? / Julia

Adde sa...

Hej Julia! Vi använde kokta, men blötlagda är nog ingen dum idé. :)

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.