torsdag 13 maj 2010

BALSAMICO POWAH

Vi på 146milvegan kan aldrig få nog av pastasåser i alla dess slag. Pasta funkar ju alltid liksom, och kanske allra bäst som lyxig helglunch. Det blir dock lätt rätt enformiga pastasåser, åtminstone i det här hushållet. Oftast blir de tomatbaserade och med några slags linser eller bönor i. Idag kände jag för att göra något lite lyxigare och tadaa; denna maxade sås skapades. Den blev verkligen sjukt god - ingen av oss kunde sluta hylla den medan vi åt. Vi lyckades trycka i oss hela satsen på två personer men egentligen räcker det nog till 3-4.

Krämig ört- och balsamicosås
½ dl olivolja
1 stor rödlök, hackad
3-4 vitlöksklyftor, pressade
2 msk balsamvinäger
2,5 dl havre- eller sojagrädde
½ grönsaksbuljongstärning (helst ekologisk)
0,75 dl färska örter, hackade (Vi använde Findus frysta "Örter Provencale" men valfri blandning av basilika, oregano, timjan eller rosman funkar också)
Ordentligt med svartpeppar

Hetta upp oljan på medelvärme och stek rödlöken 3 minuter. Sänk sedan värmen till låg och låt löken stekas i 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt pressade vitlöksklyftor och stek ytterligare 2 minuter. Höj värmen till medelvärme igen och tillsätt balsamvinäger. Fräs i 3 minuter och häll på grädde och släng i buljongtärningen. Låt det hela puttra cirka 5 minuter och smaka av med örter och svartpeppar, och eventuellt salt.

Servera med nykokt pasta och ruccola.

7 kommentarer:

Chrille sa...

Funkar alltid med balsamico... I det mesta, men vet ni kanske fall "krämig" blasamico är vego? Jag har kollat innehållet, ich det verkar okej. De säljs på små plast flaskor från Zeta och är sjukt god och krämig. Det är sådan resturanger brukar göra möbster med, på maten.

Adde sa...

Jag skulle tro det. Ser ingen anledning till att det inte skulle vara det. :)

Sara Blylod sa...

Läst igenom bloggen, hittade via Djurens Rätt! Har just beställt hem mitt vegan-startkit och är förhoppningsfull inför ett vegan-liv. Alla dessa bloggar med recept och tips är underbara, tack!

Har en fråga som jag kanske kan få svar/tips om.
Det är nämligen så att min pojkvän (snart sambo) är väldigt emot vegan-livsstilen då han anser att vi inte kommer kunna dela en måltidsupplevelse tillsammans etc.
Hur ska man "förbereda" de runt om kring en för en sån här ändring? Vad kan jag säga till honom för att han ska förstå och acceptera mitt val?

Mvh Sara

Adde sa...

Jättesvårt! Men det bästa är väl att redan nu börja laga jättegod veganmat åt honom, för att visa att det inte alls är något fel på den och att ni fortfarande kan dela matupplevelser tillsammans. Skulle det ändå inte hjälpa, så ge det lite tid, och laga mat där man lätt kan servera både ett köttalternativ och ett vegetariskt, så ni fortfarande äter mat tillsammans.

Jag tycker du ska förklara för honom varför du vill ta steget att bli vegan utan att låta alltför dömande (vilket är svårt), ge honom all den info och alla broschyrer du själv har läst. Berätta för honom att det är ett val du noga tänkt igenom och inte något som fattats i stundens hetta.

Sara sa...

Tack Adde, och det ska jag absolut göra. Har kollat upp lite veganska kokböcker osv. :)

Emil Gustafsson sa...

Jag skulle inte rekommendera krämig balsamico/"crema di balsamico". Den är extremt syntetisk och är fylld med industritillsatser. Det är vanlig vinäger med socker och konsistensgivare (kan man göra helt själv utan att betala dyra pengar)... Det är absolut inte sådan som dyra resturanger brukar göra figurer med. Riktig balsamico är gjord på druvmust. Druvor får kocka i öppna grytor i minst 24timmar vilket gör att vattnet försvinner och konsistensen blir mindre rinning. Sedan lagras den på ekfat en lång tid. Den riktiga balsamico är otroligt koncentrerad och krämigt smakrik. Tradizionale (äkta äkta) köps för 700kr småflaskan m. pinpett. Jag brukar köra på den halväkta varianten (Riserva eller Gran riserva) Dessa innehåller i alla fall mer druvmust och är betydligt godare.
Säger inte detta för att kritisera, men för att hindra fler folk att köpa Zetas fuskvinäger!
Den är dock antagligen veggo, men jag är osäker på om tillsatserna som den innehåller, blivit tillverkade genom animaliska produkter. Receptet för övrigt verkar utsökt. Ska testa det så snart som möjligt!!

ellika sa...

det här är inte alls olikt en pastasås jag väldigt ofta brukar göra. jag brukar dock börja med att rosta lite random nötter jag hittar hemma, typ valnötter och jordnötter och solrosfrön och pumpafrön och sånt. sen gör jag en sås som väldigt mycket liknar den här. det blir sjuuuukt gott.