söndag 15 juni 2008

Bakogryta

Jag fick en etiopisk kryddblandning av Olivia i födelsedagspresent. På den fanns ett recept som vi har modifierat lite grann. Och just det, bakokrydda finns att få tag på i världsbutiken i Norrköping. Kan förmodligen bytas ut mot curry eller dylikt. Men det blir inte alls samma smak då. Värt att notera är också att det är viktigt med den höga fetthalten och den långa koktiden, för att kryddans arom ska komma fram ordentligt.



Vegetarisk bakogryta
4 portioner
4 dl färdigkokta kikärtor
7 medelstora morötter
4-5 gula lökar
150 gram "Pure vegetable ghee" eller annat matfett
2 msk tomatpuré
2-3 tsk bakokrydda
1 tsk salt
1 dl vatten (späd ev. med mera under koktiden)


Hacka löken, skiva morötterna och bryn allt i lite av matfettet. Tillsätt övriga ingredienser inklusive resten av fettet. Koka på låg värme i 2-3 timmar. Späd eventuellt med mera vatten.

Serveras med ris och rikligt med sallad.

2 kommentarer:

Elli sa...

Det vattnas i munnen! xD Den ser verkligen god ut! ^^

Sophia sa...

Gud vad gott! Mumsa mumsa. Denna gryta ska jag servera på min födelsedag.