söndag 29 juni 2008

Spenat, vitlök och örter

Krämig spenatsoppa med vitlök och örter
4 portioner


450 g fryst eller färsk spenat
3 vitlöksklyftor
1 dl vatten
100 g Tofuline färskost med vitlök och persilja (eller tofuttis)
6 dl sojamjölk
1 dl olivolja
1 buljongtärning
1 näve färsk persilja, hackad
6 gräslöksstrån, hackade
Salt och peppar


Vitlöksbröd
8 skivor vitt bröd (typ baguette)
75 g mjölkfritt margarin
3 vitlöksklyftor
Lite persilja
Ev. extra salt


Stek eller tina spenaten i en gryta tills den är mjuk/färdigtinad. Pressa i vitlöken och häll på vattnet. Mixa färskosten med 2 dl av sojamjölken. Ringla i oljan under tiden du mixar. När blandningen har mixats slätt hälls den ned i spenatgrytan tillsammans med buljongtärningen och resten av sojamjölken. Koka upp soppan och låt den puttra i några minuter innan örterna läggs i. Smaka av med salt och peppar. Späd eventullet med mer sojamjölk. Mixa med mixerstav om du vill ha en slät soppa.

Rör margarin, pressade vitlöksklyftor och hackad persilja smidigt med en gaffel. Smaka eventuellt av med salt (om du använder osaltat margarin). Bred på ett lager margarin på varje brödskiva. Rosta vitlöksbrödet på gallret i ugnen, cirka 10 minuter på 175 grader. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Ååååååh...... Spenatsoppa!!