måndag 22 september 2008

Kryddig sojafärs med rostad paprikasås

Denna härliga sås av rostad paprika kommer gå hem hos alla som diggar Ajvar Relish. I vårt ursprungliga recept hade vi äppelvin, vilket man kanske inte har hemma varje dag. Men om sådant finns tillgängligt - toppen! Annars funkar äppeljuice grejt.


Receptet räcker till att mätta omkring två hungriga magar. 

Kryddig sojafärs

2 dl torkad sojafärs
2-3 msk olja
1 gul lök, hackad
3-4 vitlöksklyftor, pressade eller hackade
Lite sockerkulör (sockerkulören är inte nödvändig ur smaksynpunkt, den ger bara fin färg till färsen)
Spiskummin
Koriander
Liquid smoke el. röksalt
Cayennepeppar efter smak (och smaken ska helst vara het ;) )
2 msk ketchup
Salt

Koka sojafärsen efter anvisningen på paketet och häll av vattnet.  Värm oljan i en stekpanna och fräs löken och vitlöken på medelvärme i cirka 5 minuter (tills den mjuknat). Tillsätt sojafärsen tillsammans med sockerkulören. Krydda. Fräs i ytterligare 5 minuter och tillsätt ketchup.

Rostad paprikasås

2 röda paprikor
0,5 dl sojamjölk
2 msk tomatpuré
2 msk koncentrerad äppeljuice
1 msk citronsaft
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor
En nypa cayennepeppar
Salt

Sätt ugnen på 250 grader och rosta paprikorna i 15 minuter eller tills svarta fläckar börjar bildas på skalet. Skala dem (akta så att du inte bränner dig, lilla vän!) och mixa tillsammans med sojamjölken. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med salt och citronsaft.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Jag har svängt ihop en namninsamling för att försöka få Dafgårds, Hälsans kök med flera att ta bort ägg och mjölk ur sina “vegetariska” produkter! Skriv på på http://www.namninsamling.se/index.php?nid=2436