tisdag 14 oktober 2008

Gigantiska tacoburgare!

En kul variant av Pannbiffen som skrivits om tidigare är Tacoburgaren, dess coola texmexkusin. De här burgarna går även utmärkt att grilla. Och varför inte servera dem tillsammans med grillad zucchini (Okej, jag vet, jag överdriver användandet av min grillpanna. Men jag lovar, den är alldeles, alldeles underbar!), guacamole och något coolt fullkornsbröd?


Tacoburgare
6 stora burgare

2 dl torkad sojafärs
1 tsk svartpeppar
1 msk paprika
2 tsk spiskummin
1 msk lökpulver
0,5 tsk koriander
0,5 msk sojasås
2 msk tomatpuré
0,5 tsk rökarom
2 klyftor vitlök, skalade
1 chilifrukt
3,5 dl svarta bönor eller kidneybönor (kokta)
2,5 dl jordnötter
3 msk sojamjöl
2 msk potatismjöl


Blanda samman sojafärsen, kryddorna, sojasåsen, liquid smoke och tomatpurén i en skål. Slå över knappt 2 dl kokhett vatten, rör om och låt svälla i cirka tio minuter. Mixa bönorna, chilifrukten, vitlöksklyftorna och jordnötterna till en grovmassa. Blanda i det i sojafärsen. Tillsätt mjölet och justera eventuellt mängden tills du får en massa som är lätt att forma till ganska fasta burgare. Stek sedan biffarna i lite olja eller, ännu hellre, grilla dem på grillpanna eller grill.

7 kommentarer:

fido sa...

AMEN TJENA! Den provar vi till helgen va!

vegobloggaren sa...

avokado är grymt gott i burgare, brukar ha det själv.

Anonym sa...

Låter spännande, men rökarom? Efter att ha läst "Den hemliga kocken" känns det inte så lockande...

Olivia sa...

Minsann... Vad står det om rökarom där? :O Eller ska jag springa och kolla själv, bäst att göra så...

Adde sa...

anonym: Mjae, varför inte? Den hemlige kocken klagar ju mest på när det används som en ersättning för en bra konserveringsmetod (rökning). Att använda rökextrakt i matlagningen är väl inget problem? Speciellt inte när det står på flaskan vad det är för något: kondens av hickoryrök.

Anonym sa...

Fantastiska recept. Men vet det fan om det är i prisklassen för en ensam fattig stundent. Skulle vara kul om det kom upp lite mer simpla, åtminstone billigare alternativ :). Testat många av recepten dock när ekonomin tillåtit. Jätte gott.

Adde sa...

Bra tips! Det riskerar ju att bli de lite lyxigare recepten som en bloggar om. Nu däremot ska det minsann börjas lite på ett nytt tema; Fattig Studentmat, så att alla våra läsare blir lika glada som den goa gubben i Göteborg! Vi kanske frestar med en rotfruktspizza de kommande dagarna.