måndag 6 oktober 2008

Vildmarkspytt

Mitt bidrag till tävlingen på vegetariskt.com blev inte enbärsbiffar, som jag berättat tidigare, utan istället en snabrätt, en nykomponerad vildmarkspytt. Jag använde dock samma tema, och lät en riktig svensk "vild" smak stå i centrum. Jag hoppas att ni uppskattar den. Och jag hoppas att jag vinner.


Vildmarkspytt

2 dl torkade sojaköttsstrimlor
100 gram grovt skurna kantareller
1/2 finhackad gul lök
1/2 zuchinni, hackad
1 gul paprika, hackad
10 enbär
10 rosépepparkorn
en knivsudd timjan
1,5 msk soja
1/2 tsk rökarom på flaska
salt
svartpeppar
mjölkfritt margarin, till stekning


Koka sojaköttet enligt instruktioner på förpackningen, och var noga med att smaka av så att det inte blir för mosigt. Pressa sedan ut så mycket vatten du kan ur det. Medan sojaköttet svalnar mortlar du enbären tillsammans med rosépepparn och timjan. Blanda sedan med soja och rökarom, och vänd ned kryddblandningen över sojaköttet. Rör runt så de är jämnt täckta av marinaden.

Stek löken i lite margarin på medelvärme tillsammans med kantarellerna. Salta lite lätt så att svampen lättare avger fukt. När löken blivit gyllengul tillsätts paprika och zuchinni. Fortsätt stek tills grönsakerna fått färg och tillsätt sedan sojaköttet. Stek hastigt upp pyten på hög värme, salta och peppra och servera sedan med lingsonsylt.

3 kommentarer:

Veganbidraget sa...

Låter fint med enbär och rök! Och alla användningsuppslag för rosépeppar är ju välkomna. Veganbidraget ska prova och håller alla sina tummar för att din pytt ror iland tävlingen!

Annelie sa...

Rökarom, var hittar man det?
Fin blogg ni har!

Adde sa...

annelie: Det vanligaste märket heter Liquid Smoke och finns i välsorterade matbutiker.