Breadsticks med vitlöksdoft
4-5 skivor lantbröd (dvs; vitt fluffigt bröd)
½ dl olivolja
3 vitlöksklyftor
Pressa i vitlöksklyftorna i olivoljan. Skär brödet i strimlor och pensla med vitlöksljan. Lägg på en smord plåt och rosta i ugnen, 15-20 minuter på 200 grader eller tills breadsticksen har blivit gyllenbruna.
Rökig linsdipp
1 ½ dl röda linser
1 liten lök, röd eller gul
2 vitlöksklyftor
3 msk b-jästflingor*
1 msk balsamvinäger
3 msk olja
½ kapsyl Liquid Smoke (rökarom)**
Oregano
Cayennepeppar
Paprikapulver
Salt och peppar, to taste
Koka linserna i cirka sju minuter, de ska helst inte bli för mosiga. Häll av vattnet och låt linserna stå. Hacka löken fint och fräs den sedan i 1 msk av oljan, under ca 3 minuter. Pressa därefter i vitlöksklyftorna och fräs i ytterligare 1 minut.
Häll linserna och lökblandningen i en mixer och tillsätt de övriga ingredienserna. Mixa tills blandning har blivit hyfsat slät och smaka av.
Psst... Anledningen till att vi inte skriver ut mått på alla de kryddor vi använt är först och främst att vi ibland har noll koll på hur mycket vi tar av varje men dessutom är kryddsmak väldigt inviduellt. Vid kryddning är därför tipset från coachen: prova dig fram och var inte rädd för att det blir för mycket kryddor; en sådan här dipp ska smaka kryddigt.
Addes och Olivias favoritguacamole
2 mogna avocados
½ halv tomat
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 krm spiskummin
Citronsaft
Cayennepeppar eller tabasco
Salt och peppar
Ev. 2 msk havregrädde/sojamjölk
Mixa eller mosa avocadon (en smaksak). Hacka tomaten fint och blanda i den i avocadomoset. Krydda efter smak och späd eventuellt med havregrädde eller sojamjölk.
* finnes på en hälsokostsbutik nära dig (tror vi, annars kan du be dem ta in det)
** finnes i en välsorterad matbutik nära dig (tror vi, annars kan du be dem ta in det)
9 kommentarer:
Skön frulle! Linsdippen verkar kanon. Godmorgon!
Hej!
Jag är för tillfället boende i Indien och har således lite svårt att få tag på b-jäst och rökarom. Har ni något tips på substitut för dessa?
PS. Tack för en fin och trevligt blogg.
DS.
Emelie!
Om du inte har tillgång till rökarom kan du bara utesluta det. ifall du råkar få tag på rökt salt går det jättebra att tillsätta för att få liknande rökig smak.
Det finns inte direkt något substitut som helt kan ersätta b-jäst men testa att ha i lite fint mixade nötter; cashewnötter eller mandel till exempel. Det blir säkert gott det med!
Och du! Lapsang-te borde funka bra istället för rökarom. Det borde finnas i Indien (hoppas vi)
Det ser fantastiskt gott ut! Likaså soppan. Allt ska testas här hemma, helt klart. :)
Linsdippen är en gottisgåva! Jättekul att ni delat mer er av den. Vi addade lite fler kryddor, bland annat en släng stark muhammara, men annars följde vi receptet som tokar. Tack!
veganbidraget: Ah, muhammara. Den som har sån tur att en får tag på sånt. Det går ej i Kiruna, så jag hämtar upp några burkar när jag är söderut. Men en kanske skulle göra egen nån gång?
Ja, att göra egen är nog en god idé. Bara man har valnötter att slösa rikligt med... Å, ja just du bor i Kiruna du, har ni massor av snö redan? *avundsjuk*
Usch, ja. Eller nej, det är väl knappt en decimeter, men kallt och mörkt är det. Huga.
Skicka en kommentar