onsdag 22 juli 2009

Raitatatatata

Det blev visst en snabbare uppdatering än vanligt. Nåväl, vi är inte en återkommande veckotidning för medelsvensson, vi är Spännande, Oförutsägbara och Intressanta Veganer. Som ni vet.

Fördelen med att bo hos A:s föräldrar under sommaren är färska örter i överflöd, och nytt för i år var grönmynta. Vi har tänkt att göra lemonad och myntachutney av den, men ikväll var det dags för Raita. Raita är en småmysig sås från Indien som vanligtvis görs på koyoghurt, men som på veganvis görs på cashewnötter. Vi svullade i oss den på en kväll tillsammans med lite hembakta Pita Crisps, men måhända passar den bättre som ett gott tillbehör till en linsgryta eller friterade Dhal Vadai? God är den hur ni än äter den.



Raita på cashewnötter

3 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 msk olivolja
2 msk limesaft
1 msk citronsaft
1 krm spiskummin
ytterst lite cayennepeppar
en nypa salt
cirka 0,5 dl finhackad mynta
en halv gurka


Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl i en matberedare eller kaffekvarn. Tillsätt vatten och fortsätt mixa i några minuter. Häll sedan i oljan, lime, citron och kryddorna. Häll upp såsen i en annan skål och riv sedan gurkan grovt. Pressa eventuellt bort lite av gurkvattnet innan du sakta vänder ned den i såsen tillsammans med myntan. Låt stå kallt i några timmar eller strunta i det och ät den direkt.

5 kommentarer:

Flåsan sa...

Småmysig sås från indien. xD HAH.
Hoppas ni har det bra, båda två!

smet sa...

cashewnötter är en favorit så det där låter riktigt gott =)

Siri sa...

Hej, visst bor en av er i Kiruna? Jag ska dit på fältkurs senare i år och undrar om det finns några som helst möjligheter att äta ute som vegan?

Tack på förhand

Adde sa...

Hej Siri!

Det stämmer att jag bodde i Kiruna fram till i början på sommaren. :)

Tyvärr finns det begränsade möjligheter att äta ute som vegan. Det jag kan rekommendera är främst Chang Bar/Thai Take Away. Där kan en få goda tofurätter till priser som är något dyra (med kirunamått mätt), men överkomliga. Be om att de skippar fisksåsen och eventuella räkextrakt bara.

Ett måste är dock Cafe Safari! Det är det enda stället som har sojalatte i Kiruna, och man kan få en najs falafelmacka med vegansk tapenade eller tacosalsa istället för äggdressingen.

I övrigt säljs falafel på Bertas pizzeria bredvid Coop, och den är verkligen ingen höjdare, men funkar om en är desperat. I centrum finns också ett ställe som heter Valentinokällaren, och de har riktigt schysst falafel, även om jag inte varit där på något år. Veggopizzorna på midnattshörnan är helt klart de bästa med färska grönsaker, men inte så prisvärda.

Alla andra restauranger jag varit på ligger på nivån "Åh, är du vegan? Vi wokar en salad!". Nu tror jag att jag fått med allt.

Vegetarianen sa...

Mm låter gott!! Måste testas :)