I väntan på det har jag knåpat ihop tre olika spreads av en sats med vita bönor som jag kokade häromdagen. Billigt som stryk, och godare än den mest lagrade av ostar. Det bästa med spreads är ju också att man bara kan späda dom och använda som smidiga såser. Den första är en hummus, fast på vita bönor, som jag piffade till lite med en stark rökarom. Den andra är en ungersk paprikadressing, som vittnar om östeuropeiska inspirationer. Den tredje är en sjukt trendig chokladchili-spread. Den är bäst.
Längst fram till längst bak: Ungersk paprika dressing, Tufft rökig schmummus samt Chokochili-spread.
Tufft rökig schmummus
Det här smörgåspålägget sparkar salami i ansiktet och slutar inte förrän det äckliga omnivora pålägget ligger massakrerad i boxningsringen och ber om nåd. Muha. God är den också.
3 dl kokta vita bönor
2 msk olivolja
1 msk citronsaft
2 msk tahini (vit rinnig sådan)
1 tsk liquid smoke
2 msk vegetarisk worchestershiresås (kan ersättas med vanlig HP-sås)
1 msk tomatpuré
4 klyftor vitlök, skalade och pressade
några krossade enbär
rejält med salt och peppar
Mixa allt. Späd med olja och citronsaft om det behövs.
Ungers paprikadressing
Allt som innehåller paprika får kallas för ungerskt, väl? Hoppas det. Den här passar dessutom utmärkt som hamburgerdressing, om man späder den lite grann.
3 dl kokta vita bönor
0,5 dl ajvar relish
1 msk grovmalen senap
1 msk lökpulver
3 klyftor vitlök, skalade och pressade
0,5 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver
1 krm spiskummin, gärna hel
1 msk limesaft
1 tsk svartpeppar
salt efter smak, dock minst 1 tsk
Mixa allt.
Sjukt trendig chokochili-spread
Som en nutella för vuxna (fast inte alls) nästlar sig det här pålägget in varhelst man ser en induktionshäll, ett kylskåp i rostfritt stål eller något annat småborgerligt. Här är ett smörgåspålägg för den nyliberala stockholmseliten. Men låt inte det hindra dig. Upp till klasskamp och bjud på den tillsammans med nygrillade grönsaker och marinerad tofu, eller avnjut på en rostad macka. Det kan inte bli fel!
3 dl kokta vita bönor
ca 0,75 dl kakao
2 klyftor vitlök, skalade och pressade
3 msk tomatpuré
0,5 dl rapsolja
3 msk jordnötssmör
1,5 msk paprikapulver
1 rågad msk lökpulver
2 tsk sambal oelek (eller mer om du är tuff)
2-3 msk muscovadosocker
Mixa allt. Späd med rödvin om du vill ha det mer såsigt.
3 kommentarer:
spread = bredbart!
Sköna recept!
Sen hoppas jag få se även 146 mil vegan på VeggieToppen, som kör sin första testvecka nu.
http://www.veggiemind.com/veggietoppen/
Mvh/ Jonas
Tack för en fin och bra blogg. Hittade den precis så nu ägnar jag mig åt lite genomläsning.
"Hemma på vår gata i stan..." kallar vi alltid sånt där för "Götta" eller "Gukka". Fråga mig inte varför..
Skicka en kommentar