torsdag 18 september 2008

Vegansk pannbiff med het lingonchutney


Barnslig förtjust i färsbiffar som jag är, har jag expirementerat ganska mycket för att få till en sån där husmansaktig pannbiff som bara gamla mormödrar brukar kunna göra. Jag kan inte påstå att det här är det ultimata biffreceptet, men bra nära ligger det iaf.

Till sådana rätter är det brukligt med något sött - gelé, sylt eller dylikt. Personligen tycker jag dock att våra traditionella tillbehör är förbannat tråkiga. Med en relativt neutral, men ändå smakrik, färsbiff borde man kontrastera med ett kryddigt och starkt tillbehör, så en kombination av svensk lingonsylt med indisk hetta i en lingonchutney är ett smart drag, tycker jag, och också något man kan röra ihop medan biffarna steker. Stek gärna löken till både biffarna och chutneyn samtidigt och dela sedan upp den, så sparar du lite tid. Vinet som används i lingonchutneyn bör vara av den alkoholfria typen som säljs i välsorterade stormarknaders dryckesavdelningar - det är både billigare och godare än det matlagningsvin som ofta innehåller massor av tillsatser och inget vin alls. Zeta:s matlagningsvin är dock ett undantag, så om du vill lägga ut lite extra pengar är det en rekommendation.

Vegansk pannbiff
ger cirka 10 små till medelstora biffar

2 dl torkad sojafärs
1 tsk kryddpeppar
1 msk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1/2 tsk timjan
1/2 tsk liquid smoke
1/2 msk sojasås
2 msk tomatpuré
1/2 gul lök
2,5 dl kikärtor
1 dl jordnötter
3 msk sojamjöl
2 msk potatismjöl


Blanda samman sojafärsen, kryddorna, sojasåsen, liquid smoke och tomatpurén i en skål. Slå över knappt 2 dl kokhett vatten, rör om och låt svälla i cirka tio minuter. Finacka och bryn under tiden löken tills den är genomskinlig. Mixa kikärtorna och jordnötterna till en grovmassa. Blanda i det tillsammans med löken i sojafärsen. Tillsätt mjölet och justera eventuellt mängden tills du får en massa som är lätt att forma till ganska fasta biffar. Stek sedan biffarna i lite margarin tills de fått fin färg. Förutom lingonchutneyn serveras biffen lämpligen tillsammans med hasselbackspotatis och stekt svamp.

Het Lingonchutney
ger 2-3 dl chutney

1/2 gul lök
1 röd chilifrukt
1 tsk kanel
0,5 tsk kryddpeppar
5 nejlikor
1 cm färsk ingefära, skalad och hackad
1 dl vitt vin
2 dl rårörda lingon (det går bra med vanlig lingonsylt, men då får du reducera chutneyn på medelvärme i ytterligare 10 minuter i slutet)


Finhacka löken och chilifrukten och bryn dem tillsammans på medelvärme i några minuter. Tilsätt kryddorna och vinet och låt såsen koka upp och sjud i 5 minuter. Tillsätt sedan lingonen och låt chutneyn sjuda på svag värme i ytterligare 5 minuter. Låt gärna chutneyn svalna innan servering, så tjocknar den litet. Fiska gärna upp nejlikorna, om det går.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Gott tillbehör är annars rårörda lingon. Ta lingon (frysta) tillsätt socker, mosa lite och tillsätt lite cognac som smaksättning!

Anonym sa...

ooh verkar läckert! mmm..

Anonym sa...

Hörru brorsan, dom där biffarna tycker jag du ska komma hit och laga!