måndag 27 oktober 2008

Lyxig helgfrukost - på vilken dag du vill!

Här kommer en lyxig helgfrukost (som vi förvisso åt på en måndag - men till vårt försvar kan vi säga att hela höstlovet ju är som en enda lååång lördag). Den är en riktig färgexplosion och dessutom gör den under om en ska charma mannen/kvinnan i sitt liv. Bjud bara hem hen på frukost och hen är för evigt din!


Breadsticks med vitlöksdoft

4-5 skivor lantbröd (dvs; vitt fluffigt bröd)
½ dl olivolja
3 vitlöksklyftor

Pressa i vitlöksklyftorna i olivoljan. Skär brödet i strimlor och pensla med vitlöksljan. Lägg på en smord plåt och rosta i ugnen, 15-20 minuter på 200 grader eller tills breadsticksen har blivit gyllenbruna.

Rökig linsdipp

1 ½ dl röda linser
1 liten lök, röd eller gul
2 vitlöksklyftor
3 msk b-jästflingor*
1 msk balsamvinäger
3 msk olja
½ kapsyl Liquid Smoke (rökarom)**
Oregano
Cayennepeppar
Paprikapulver
Salt och peppar, to taste


Koka linserna i cirka sju minuter, de ska helst inte bli för mosiga. Häll av vattnet och låt linserna stå. Hacka löken fint och fräs den sedan i 1 msk av oljan, under ca 3 minuter. Pressa därefter i vitlöksklyftorna och fräs i ytterligare 1 minut.
Häll linserna och lökblandningen i en mixer och tillsätt de övriga ingredienserna. Mixa tills blandning har blivit hyfsat slät och smaka av.

Psst... Anledningen till att vi inte skriver ut mått på alla de kryddor vi använt är först och främst att vi ibland har noll koll på hur mycket vi tar av varje men dessutom är kryddsmak väldigt inviduellt. Vid kryddning är därför tipset från coachen: prova dig fram och var inte rädd för att det blir för mycket kryddor; en sådan här dipp ska smaka kryddigt.


Addes och Olivias favoritguacamole

2 mogna avocados
½ halv tomat
1 vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 krm spiskummin
Citronsaft
Cayennepeppar eller tabasco
Salt och peppar
Ev. 2 msk havregrädde/sojamjölk


Mixa eller mosa avocadon (en smaksak).  Hacka tomaten fint och blanda i den i avocadomoset. Krydda efter smak och späd eventuellt med havregrädde eller sojamjölk.

* finnes på en hälsokostsbutik nära dig (tror vi, annars kan du be dem ta in det)
** finnes i en välsorterad matbutik nära dig (tror vi, annars kan du be dem ta in det)

9 kommentarer:

Veganbidraget sa...

Skön frulle! Linsdippen verkar kanon. Godmorgon!

Emelie sa...

Hej!

Jag är för tillfället boende i Indien och har således lite svårt att få tag på b-jäst och rökarom. Har ni något tips på substitut för dessa?

PS. Tack för en fin och trevligt blogg.
DS.

Olivia sa...

Emelie!

Om du inte har tillgång till rökarom kan du bara utesluta det. ifall du råkar få tag på rökt salt går det jättebra att tillsätta för att få liknande rökig smak.

Det finns inte direkt något substitut som helt kan ersätta b-jäst men testa att ha i lite fint mixade nötter; cashewnötter eller mandel till exempel. Det blir säkert gott det med!

Olivia sa...

Och du! Lapsang-te borde funka bra istället för rökarom. Det borde finnas i Indien (hoppas vi)

Anonym sa...

Det ser fantastiskt gott ut! Likaså soppan. Allt ska testas här hemma, helt klart. :)

Veganbidraget sa...

Linsdippen är en gottisgåva! Jättekul att ni delat mer er av den. Vi addade lite fler kryddor, bland annat en släng stark muhammara, men annars följde vi receptet som tokar. Tack!

Adde sa...

veganbidraget: Ah, muhammara. Den som har sån tur att en får tag på sånt. Det går ej i Kiruna, så jag hämtar upp några burkar när jag är söderut. Men en kanske skulle göra egen nån gång?

Veganbidraget sa...

Ja, att göra egen är nog en god idé. Bara man har valnötter att slösa rikligt med... Å, ja just du bor i Kiruna du, har ni massor av snö redan? *avundsjuk*

Adde sa...

Usch, ja. Eller nej, det är väl knappt en decimeter, men kallt och mörkt är det. Huga.