onsdag 26 november 2008

Italienska rårakor med citruscreme

Det var det här bidraget jag skickade in till MedMeras matspalt "matminnet". Men det lär väl inte komma med. Kuriosa är att den här maten är den jag haft svårast att ta kort på, eftersom jag åt upp alla rårakor allteftersom jag stekte dem. Fick tvinga mig att spara en handfull så att ni skulle kunna njuta av den vackra estetiken. Vad gör en inte för sina läsare.Italienska rårakor på mandelpotatis med citruscreme
ger 8-10 st rårakor

20 små mandelpotatisar
knappt 80 g soltorkade tomater (avrunnen vikt)
1 dl finhackad basilika, färsk eller fryst
lite olivolja
salt
peppar


Skala och riv potatisen grovt. Mixa ihop de soltorkade tomaterna tillsammans med basilikan, salta, peppra och blanda allting i en skål. Låt "smeten" stå en stund. Forma den sedan till små potatisplättar och stek dem långsamt i olivolja på medelvärme. Servera med citruscreme.

Citruscreme

3 dl kokta cannelinibönor (ungefär en burk)
2-3 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
skal från 1/2 lime
ev. lite gurkmeja
salt och peppar


Mixa alla ingredienser till en slät creme. Späd eventuellt med lite vatten.

4 kommentarer:

Emelie sa...

Det låter fantastiskt och jag hoppas verkligen att de är kloka nog att ta med det.

Karin sa...

Går det bra med vanlig potatis eller är det något speciellt med mandelpotatis som gör att det är bättre att använda det?

Adde sa...

Det fungerar med vanlig potatis, mandelpotatisen tillför inte mycket till konsistensen. Men oo, vad den lyfter smaken på de soltorkade tomaterna.

Karin sa...

Sjukt goda!
Jag var för lat för att mixa basilikan och tomaterna, hackade dem bara och då blev det lite för stora bitar. Svåra att steka i början, de föll bara sönder.. Nästa gång kommer de bli perfekta!