onsdag 19 november 2008

Vilka är vi?

Vilka är det egentligen som skriver den här coola bloggen? Ingen vet (utom vi). Men nu kommer alla att få veta, och dessutom genom det lagom trendiga "mina-vänner-boks-metoden". Tadaaa!

Namn: Olivia
Gör: pluggar (inte tillräckligt mkt)
Klädstil: typiskt vegan. slappt med s.k. hiphopbyxor (enligt min familj). gillar mössor
Favvoämne i skolan: engelska typ (eller egentligen bild men det läser jag inte). ibland samhällskunskap eller kemi
Sämsta ämne i skolan: ibland alla men oftast idrott
Favvomusik just nu: Nouvelle Vague & Navid Modiri och Gudarna & Alanis Morisette
Favvofrukost: frukt och sojayoghurt
Bästis: Adde såklart. och några andra
Det godaste jag någonsin lagat: det här?
Godaste grej som inte är vegansk: ost och fil (fast lite hårdsmält med vissa sorters fil)
Äckligaste grej som inte är vegansk: helstekta djur och leverpastej
Därför är jag vegan: djurrätt, miljöskäl (rättvist miljöutrymme inkluderat). dessutom är vegetariskt godare än kött.

Namn: Adde
Gör: pluggar
Klädstil: hatt. tajt. slips. svartvitt.
Favvoämne i skolan: matte
Sämsta ämne i skolan: idrott...
Favvomusik just nu: The Pogues, Navid Modiri & Gudarna, Bedouin Soundclash och många mer.
Favvofrukost: sojayoghurt med lönnsirap och valnötter
Bästis: Olivia såklart. och några andra.
Det godaste jag någonsin lagat: Hjälp, svårt. Jag är rätt stolt över mina vegopannbiffar med lingonchutney. Men även cashewkokos-pannacotta. Som jag snart ska blogga om.
Godaste grej som inte är vegansk: ost och långfil. Saknar...
Äckligaste grej som inte är vegansk: kött som man märker att det är kött. Typ flintastek, kyckling... Yuck.
Därför är jag vegan: Moral, miljö och massa god mat.

Men vem är vem?
Adde - Olivia?

5 kommentarer:

amanda sa...

ni är supersöta:) och vilken lyxfrukost adde. mums

Emlan sa...

äh ni är för söta! Jag kollar er blogg varje dag.
Är själv vegan men har just nu lite kris efter att ha läst "Den hemlige kocken" om alla tillsatser och har insett att där är mycket skräp i vegomat... Hur ska man undvika allt detta?
Läs boken! Den är jättebra.

Anonym sa...

Emelie: Mycket av hysterin runt tillsatser är trams, det finns ju inget sådant som "naturligt". Både växter och djur är ju vandrande kemilabb, vad är det som säger att en kemisk reaktion i ett provrör är farligare än en kemisk reaktion i, säg en bakterie eller en blomma? Jag föreslår att du läser "Den hemlige kocken" som en beskrivning över hur det på ett oärligt sätt fuskas med maten för att tjäna mer pengar, inte som "hjälp vi kommer dö av alla tillsatser". Därmed inte sagt att man inte kan vara försiktig med tillsatserna, men det finns ju inte direkt någon källa till oro.

För övrigt så är jag mer intresserad av resultaten av The China Study, som visar vad som åtminstone verkar vara mycket tydliga kopplingar mellan animaliska proteiner (och fetter verkar det som) och cancer. Läs gärna den också!

Olivia sa...

Emelie: Förstår din oro, det kryllar ju av tillsatser i viss vegomat (jag har läst den hemliga kocken). Själv är jag dock mest orolig för att få i mig massor animaliska tillsatser. Meen! Om en lagar mycket egen mat och inte äter så mycket halvfabrikat så tror jag det är rätt så lugnt. Sedan tror jag också att det är som Tuss skriver, att det mer är ett sätt att avslöja hur mycket en del företag fuskar bara för att tjäna pengar. Ibland kan nog tillsatser vara bra, till och med, som t.ex. konserveringsmedel. Ifall det inte var konserveringsmedel i maten skulle vi förmodligen lida mer av matförgiftning och så vidare.

Kram på alla som kommenterar!

Anonym sa...

För att inte tala om det faktum att många av de fruktade tillsatserna redan finns "naturligt" (vilket himla plojord!). Förtjockningsmedlet pektin kommer bland annat enligt vad jag har förstått som en restprodukt från skalen vid juicetillverkning (pektin är det som gör citrusmarmelad marmeladig).