onsdag 10 december 2008

Att veganisera en nobellmiddag

Nej, jag har inte veganiserat nobellmiddagen om ni trodde det. Inte än, iaf. Men jag har funderat lite på hur en skulle kunna göra det. För några timmar sedan blev menyn offentlig, och som ni kanske eller kanske inte vet ser den ut såhär:

Förrätt: Bakad sjötunga med svenska skaldjur som hummer, havskräfta, krabba, räka och mussla samt fänkål, ostronört och skaldjursdressing.

Huvudrätt: Svensk kalvfilé med Karljohanssvamp, sellerikräm, kalvsky med rödvin och timjanpotatisterrine.

Efterrätt: Ingefära- och vaniljkokt päron på chokladglaserad mandelbotten med mörk chokladkräm samt vaniljglass och päronmarmelad.


För att börja uppifrån och ned: Efterrätten blir säkert inga problem. En mandelbotten har jag gjort innan, och det är lätt och blir mumsigt. Chokladkrämen går säkert att fixa med inspiration från cupcakeglasyrer. Resten är ju redan vegan, eller går lätt att ordna.

Kalvfilén med karljohanssvamp då? Ja, det blir ju lite svårare. Men en seitanversion går säkert att ordna, genom att antingen göra en stor stek att skiva, eller ångkoka individuella stycken. Jag tror en får bäst resultat med den senare metoden, men, men. Sellerikrämen låter intressant. Kanske får vi avvakta tills en kan få lite fler detaljer kring recepten, men jag skulle tippa på att det går att göra en mycket god kräm med hjälp av mandel. Kalvskyn med rödvin ersätts med en rödvinssås med veggiemite och liquid smoke, och timjanpotatisterrinen borde inte rendera några större problem.

Men förrätten kan bli knepigt. Jag har inte speciellt stor erfarenhet av att göra veganska recept med havssmak, men jag skulle tippa på att misomarinerad bakad tofu eller tempeh skulle vara en hit. Servera det med rostade noriblad och en sky med dillfrön och dragon så tror jag vi har kommit en bit på väg. Men det tål att tänkas på.

Så vi får se vad som dyker upp på bloggen framöver. Inte ens nobelmiddagen ska slippa undan mina galna veganiseringsfasoner. Allt för lidelsefria festligheter.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Ville bara säga att jag tycker om denna bloggen väldigt mycket! Jag blev vegetarian när jag var sju år eftersom jag tyckte synd om djuren hehe men jag beslutade för en vecka sen att jag även ska bli vegan! Tyckte först det var lite svårt och smygåt ost. Och idag läste jag om vad löpe är, är extremt äcklad nu och kommer ALDRIG mer äta ost! Är så chockad... hade ingen aning om var löpe var innan... så min fråga nu är: Vad kan jag inte äta? Vet ni om tuggumi eller läkerol halstabletter innehåller något animaliskt? Jag vet att kapslar innehåller gelantin...men innehåller vanliga tabletter det? Alltså t. ex jag tar tabletter som heter Silcia för att det innehåller b12 och massa andra vitaminer... det står att de är dragerade och vet ni vad det betyder? Är det animaliskt? Förlåt för det långa inlägget... men jag vet inte vem jag ska fråga :/ Känner inga veganer, inte ens vegetarianer. Aja. Puss, ni är asbra.

Anonym sa...

Hejsan!
Vilken fin blogg, och ni påminner hemskt mkt om min lillebror och hans tjej, dom pendlar också till varandra.
Ni har väldigt fina färger på er blogg den liksom sprular :D, och recepten verkar super! Kommer nog ta en hel del inspiration härifån, även om jag "bara" är vegetarian.
Ha det bäst.
/Elin

Adde sa...

Hej, Anonym (1): Kul att höra att du blivit vegan! Det är på grund av såna som du som vi fortsätter skriver den här bloggen. :)

Tuggummi och läkerol, säger du... En tumregel att hålla sig till wrigleys produkter, till exempelvis Extra. De är i nästan alla fall veganska. Synd att vegan.nu ligger nere just nu, annars är den sidan en utmärkt resurs.

När det gäller dina tabletter föreslår jag att du mailar tillverkaren och frågar. Ett utmärkt helveganskt alternativ är annars tabletterna MittVal Vegetarian som finns att köpa på Apoteket.

Puss och kjam!

Olivia sa...

Hej anonym, nr 1!(Jag svarar jag med, heh)
Tack för berömmet. Jag förstår att du har många frågor, men försök att ta det ganska lugnt i början - det gör inget om du råkar få i dig lite mjölk någon gång och det blir bara jobbigt om du ska vara för hård mot dig själv. Annars är det bara att kolla innehållsförteckningar som attans och till slut lär du dig vilka produkter som funkar och vilka som inte gör det :)

Puss på dig!

Och anonym nr två ska också ha massor tack för det fina berömmet :)