tisdag 16 december 2008

Juldoftande gryta med rödkål

Rödkål är vansinnigt billigt den här årstiden. Och vad passar då bättre än att använda det till en mustig och lättlagad gryta med jultema?



Juldoftande gryta med rödkål

Knappt ett halvt rödkålshuvud
en gul lök
4 msk margarn
4 cm färsk ingefära
1,5 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
2 tsk mald kanel
1 tsk grovmalen svartpeppar
3 msk soja
0,75 dl rårörda lingon
1 dl rödvinsglögg eller rödvin
4 dl vatten
75 g torkat sojakött
1-2 msk potatismjöl
salt


Hacka löken och rödkålen och fräs det i margarin tillsammans med kryddorna på medelvärme tills både löken och kålen mjuknat (ca 10 minuter). Tillsätt resterande ingredienser, förutom potatismjölet och saltet, och sjud på svag värme i 40-50 minuter. Salta efter smak och red med potatismjölet till önskad konsistens.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hihi, ni är tillsammans va? Ni passar så sjukt bra tillsammans, så söta :)

björn sa...

Rödkål är sannerligen magnifikt, alla sorters kål är en favorit här nere faktiskt.

Fast råkost-rödkål till rödkåls-gryta är inte det lite väl?

Grytan ser megagod ut i vilket fall!

Adde sa...

Anonym: Tihi, tack! Och jo, det är vi. :)

björn: Det kan aldrig bli för mycket rödkål, som en vis man en gång sa. Tack för berömmet!