lördag 13 december 2008

Choklad + grytor = sant

Det här är en gryta som lämpar sig bra som en riktig festmåltid, eftersom den inte är jättenyttig. Men vansinnigt god är den däremot. Passar bra till fyra personer (och inte 1 person, Adde! fy på dig.).



Chokladdoftande gryta från Sydamerika

2 röda chilifrukter
1 tsk hel kardemumma
1 tsk hel nejlika
2 tsk hel spiskummin
1 msk hel koriander
2 schalottenlökar eller bananschalottenlökar
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
några matskedar vegetabiliskt ghee, eller margarin
2 tsk paprikapulver
1,5 tsk mald svartpeppar
50 g god mörk choklad
2 dl jordnötter
1,5 röd paprika
1 burk krossade tomater
1,5 msk tomatpure
1 msk rödvinsvinäger
1 lagerblad
3 dl kokta kidneybönor (ett tetrapack)
salt


Skär loss frönen från chilin och hacka resten. Hacka den gula löken och schalotenlökarna ganska fint. Skär vitlöksklyftorna i ganska stora bitar och hacka paprikan. Rosta spiskumminen, tillsammans med kardemumman, nejlikan, koriandern och frönen från chilifrukterna på medelvärme i en torr kastrull, tills kryddorna börjar "knäppa". Häll av dem och mortla dem fint. Stek sedan all lök i rejält med matfett och häll i paprikan och kryddorna efter någon minut. Fortsätt stek under omrörning tills löken är helt genomskinlig, och häll sedan på en burk med krossade tomater tillsammans med resten av ingredienserna, utom bönorna. Koka upp och låt allting sjuda i 15-20 minuter. Häll i bönorna och sjud i ytterligare 5 minuter. Smaka av med mycket salt.

3 kommentarer:

Rasmus sa...

Läckert! Choklad (av riktigt bra kvalitet förstås) är verkligen en utmärkt smaksättare i mat. Dessutom blir det ju så vackert...
Det här receptet påminner en del om en av mina chiligrytor (http://vegologi.blogspot.com/2008/04/chiligryta-med-sojafrs-pple-och-choklad.html).
Det påminner det mig också om att jag borde göra fler maträtter med choklad i, jag har alldeles för få sådana inlagda på Vegologi.

amanda sa...

Lyx!

Sophia sa...

Sjukt god! Lagade den på min födelsedag oh postade foto på http://krumbukt-orgasm.blogspot.com/ !