måndag 28 december 2009
Vederkvickande vintergryta
Serveras med hasselbackspotatis med för mycket vitlök, och gärna lite hemkokt lingonsylt. Mums.
Vederkvickande vintergryta
2 gula lökar
tre vitlöksklyftor
250 gram skogschampinjoner, skivade
margarin till stekning
0,5 tsk timjan
1/4 tsk vitpeppar
2 lagerblad
2 dl rött matlagningsvin
5 dl vatten
0,5 buljongtärning
120 gram torkat sojakött
2,5 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 tsk maizena
sojasås efter smak
Hacka löken och finhacka vitlöken. Bryn dem i margarin i 5 minuter, och tillsätt därefter svampen, vin, vatten, kryddor och sojakött. Koka allting i 20-30 minuter, eller tills sojakötter är ordentligt mjukt. Tillsätt därefter grädden och tomatpurén och koka i ytterligare 10 minuter.
torsdag 3 december 2009
Vegomässor hatar Norrköping
Men ni som bor i sthlm, eller har pengar att resa dit, missa inte vegomässan. Det är största grejen sen bjästsåsen uppfanns. Så gå dit, ät en vegokorv och tänk på oss.
Puss!
lördag 21 november 2009
Kattikasse
Tack Elias på tunav45.
lördag 14 november 2009
Nordafrikansk böngryta med sötsur cashewcrème
Cashewcrémen får en naturlig sötma från nötterna, vilken bryts av fint mot balsamvinägern och citronen. Såsen påminner en aning om gräddfil, och är i vilket fall som helst väldigt god. Komplettera måltiden med couscous eller bulgur.
Nordafrikansk böngryta
1 gul lök
olivolja till stekning
1 burk krossade tomater
1 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 msk farinsocker
2 tsk oregano
2 tsk basilika
2 tsk timjan
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk paprikapulver, gärna av ungersk typ
örtsalt efter smak
3-4 dl kokta bönor, gärna svarta
Bryn löken i oljan och tillsätt resterande ingredienser förutom bönorna. Låt såsen koka ihop under lock i 30-40 minuter och tillsätt bönorna i slutet av koktiden.
Sötsur cashewcréme
2-3 dl cashewnötter
2-3 msk citronsaft
0,5-1 dl vatten
1 msk balsamvinäger
2 tsk sambal oelek
ev. 1 tsk citronskal
Låt nötterna ligga i blöt i minst en timma, eller koka dem i en kvart och låt svalna. Mixa dem först ensamma och tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till en slät sås. Späd eventuellt med mer vatten om lösare konsistens önskas.
fredag 6 november 2009
Dissen
fredag 30 oktober 2009
Vinbärspaj med vaniljgrädde
Smulpaj med vinbär
3 dl vetemjöl
1 dl socker
125 g rumsvarmt mjölkfritt margarin
Cirka 1 dl hackade nötter
Cirka 3,5 dl svarta vinbär 1 msk socker 2 tsk maizena/potatismjöl
Rör ihop vetemjöl, socker, margarin och hackade nötter till en lagom smulig smuldeg. Häll vinbären i en ungsform och strö över maizena samt socker. Strö över smuldegen. Kör in i ugnen på 200 grader i cirka 20 minuter, tills degen börjar få färg.
Servera pajen ljummen ihop med en klick vaniljgrädde som du gör på vispad soja-/havregrädde smaksatt med lite vaniljstång och eventuellt lite florsocker.
lördag 26 september 2009
Snabba sobanudlar med sesambönor
Snabba sobanudlar med sesambönor
2 personer
En burk (3 dl kokta) blackeyebönor
150 g sobanudlar
2-3 msk japansk sojasås
1 msk risvinäger
0,5-1 msk sesamolja
0,5 dl oskalade sesamfrön
1 pressad vitlöksklyfta
ca 3 cm finriven ingefära
en halv gul paprika, hackad
1 msk tabasco
Rör ihop alla ingredienser förutom sobanudlarna. Låt det gärna stå och dra till sig smakerna lite grann. Koka nudlarna, och rör sedan ihop dem med bönröran. Servera!
söndag 16 augusti 2009
Festivalpiroger
Festivalpiroger
20 st
Färsfyllning
125 gram sojafärs
2 dl champinjoner
1 liten lök
2 små morötter
125 gram valnötter
olja till stekning
1,5 msk sojasås
2/3 kapsyl liquid smoke
2 tsk cayennepeppar
1,5 msk paprikapulver
knappt 1 tsk lökpulver
3-4 klyftor vitlök
1,5 msk socker
250 gram krossade tomater
Förväll sojafärsen i buljong, och mixa svampen, morötterna och nötterna grovt. Bryn allting tillsammans med kryddorna i rikligt med olja. Tillsätt tomaterna och låt puttra ett tag.
Pirogdeg
1 liter vete- eller grahamsmjöl
1 tsk salt
225 gram mjölkfritt margarin
1 msk no-egg
1-2 msk curry
2 dl vatten
2 msk vinäger
Blanda salt och mjöl och smula i margarinet. Vispa upp no-egg, curry, vinäger och vatten i en annan bunke och tillsätt detta till mjölblandningen. Knåda ihop till en deg, men var försiktig med att knåda för länge. Kyl den i en timma. Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen tunnt och tryck ut runda kakor med diametern 12 cm, med hjälp av ett stort glas eller dylikt. Lägg på lite av fyllningen, vik ihop pirogen till en halvmåne och lägg upp på en insmord plåt. Fortsätt tills antingen fyllningen eller degen tar slut, och grädda pirogerna i 20-25 minuter, eller tills de är gyllenbruna.
Macaroni!
Sojbacon
3 msk olja
2,5 dl sojaflingor*
0,5 dl soja
1 tsk rökarom
Hetta upp oljan i en stekpanna. Bryn sojaflingorna på ganska hög värme tills de är gyllenbruna, och häll hastigt över sojasåsen och rökaromen (var försiktig så du inte bränner dig!). Fortsätt stek tills sojaflingorna har absorberat all vätska och är nästan brända.
500 g pasta, såsom fusilli eller penne
250 g färsk eller fryst broccoli
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, skär broccolin i lagom små söta buketter och förväll dem hastigt.
Krämig sås
1 stor gul lök
Ev. lite hackad grön chili
2 msk olivolja
2 stora vitlöksklyftor
2,5 dl soja- eller havregrädde
4,5 dl sojamjölk
2 ½ msk majsstärkelse (maizena)
Drygt 0,5 dl b-jäst flingor
1,5 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
En nypa torrsenap
0,5 buljongtärning
1,5 tsk citronsaft
Salt & vitpeppar
Hacka lök och chili fint. Fräs mjukt i olivoljan på medelvärme några minuter och pressa sedan i vitlöken. Stek ytterligare någon minut och tillsätt sedan grädden plus 3,5 dl av sojamjölken. Vispa ut majsstärkelsen i resten av sojamjölken och häll den i en tunn stråle i kastrullen medan du rör om. Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen koka upp. Koka sedan i cirka 5-10 minuter och smaka av för kryddor. (Tänk på att sojabacon är ganska salt!)
Slutligen blandar du allting i en stor ungsform och gräddar i 200 grader i cirka 15 minuter eller tills gratängen börjar få färg.
onsdag 22 juli 2009
Raitatatatata
Fördelen med att bo hos A:s föräldrar under sommaren är färska örter i överflöd, och nytt för i år var grönmynta. Vi har tänkt att göra lemonad och myntachutney av den, men ikväll var det dags för Raita. Raita är en småmysig sås från Indien som vanligtvis görs på koyoghurt, men som på veganvis görs på cashewnötter. Vi svullade i oss den på en kväll tillsammans med lite hembakta Pita Crisps, men måhända passar den bättre som ett gott tillbehör till en linsgryta eller friterade Dhal Vadai? God är den hur ni än äter den.
Raita på cashewnötter
3 dl cashewnötter
1 dl vatten
1 msk olivolja
2 msk limesaft
1 msk citronsaft
1 krm spiskummin
ytterst lite cayennepeppar
en nypa salt
cirka 0,5 dl finhackad mynta
en halv gurka
Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl i en matberedare eller kaffekvarn. Tillsätt vatten och fortsätt mixa i några minuter. Häll sedan i oljan, lime, citron och kryddorna. Häll upp såsen i en annan skål och riv sedan gurkan grovt. Pressa eventuellt bort lite av gurkvattnet innan du sakta vänder ned den i såsen tillsammans med myntan. Låt stå kallt i några timmar eller strunta i det och ät den direkt.
Blablabla
Den ena halvan av oss har också gått och blitt myndig för sisådär två veckor sedan, och det firades självfallet med en smarrig tårta. Meen... inte heller tårtan hittade vi på själva utan det blev en choklad- och aprikostårta som vi kan tacka veganvrak för. Aprikospuré gjorde vi dock egen genom att blötlägga 200 g torkade aprikoser över natten, koka upp dem i blötläggningsvattnet (eller strunta i det om du vill ha krämen raw) och sedan mixa dom till en halvslät puré tillsammans med några matskedar av samma vatten. Kan hett rekommenderas även till alla drösar av tårthatare där ute, då den passar super på gröten!
Tårtan blev ganska mäktig så den räckte till väldigt många portioner :)
måndag 6 juli 2009
Chic kebap
Kebap
En påse Istället för kyckling från Veggo
2-3 vitlöksklyftor
Paprikapulver
Spiskummin
Cayennepeppar
Salt och peppar
Olja att steka i
Vitlökssås
400 g silkestofu
4 msk äggfri majonäs
1 vitlöksklyfta
1 msk persilja
½ tsk citronsaft
Salt och peppar
Kebaben: Stek vegokycklingen i rikligt med olja, pressa i vitlöksklyftorna och krydda ordentligt.
Såsen: Mixa alla ingredienser till en slät sås och smaka av med salt och peppar.
Servera härligheten i hembakta - eller köpta, men hembakta är så mycket godare - pitabröd och med isbergssallad, lök och gurka.
lördag 4 juli 2009
Gööööötebooorg
I veckan har herrskapet varit i den vackra staden Göteborg. Det var olidligt varmt men vi överlevde, och dessutom hann vi köpa och äta en massa mat också. Yumyum.
På vägen dit drack vi Elovena, en ny sorts havredryck (typ drickyoghurt) i smakerna skogsbär och havtorn/aprikos. Havtorn/aprikos var helt klart den godare av de två, och i stort var vi nöjda med dem, även om de var lite dyra. Superbra mellanmål.
Till lunch första dagen blev det köttorgie på jonsborgs, som sig bör. En Giantburger åt O och en tacorulle åt A. Fettigt med majonäs gjorde burgaren till en hit, och rostningen på hamburgerbrödet satte kronan på verket. En lagom stor måltid en varm sommardag. Tacorullen var inte lika god, men mest för att den var lite småtråkig. God sojafärs, men en skulle kunnat göra den hemma. Kan vi möjligen rekommendera Jonsborgs att slänga i några lass guacamole när de ändå håller på? Fast det gick visserligen att köpa till för en tia. Helt OK rulle iaf. Dagen därpå återvände vi till Jonsborgs efter flertalet försök att få tag på lunch annorstädes. Vi tog varsin kebabrulle, och det var verkligen tokgott! Det kändes mer värt än det vi åt dagen innan, eftersom det var lite mer speciellt än det en kan göra hemma. Mätta och goa blev vi, på klassiskt göteborgsmanér. Cirkus en femtiolapp för endera rätten får en punga ut med.
En ekostore-tur hanns också med! Vi köpte korv, rismjölkchoklad, örtläsk och en riktigt god blåbärschoklad. Korven (från viana) var grymt god som vanligt, rökig och härlig. Perfekt och lagom svennig att äta framför TV:n. Ledsamt nog tvangs vi konstatera att vi nog växt ifrån rismjölkchokladen. Den smakar inte alls lika gott som när vi just blev veganer. Smakar mest socker och fett (precis som vanlig mjölkchoklad) och vi spenderar hellre våra pengar på god mörk choklad. Men om mjölkchoklad verkligen är något för dig rekommenderas den. God mörk choklad blev det dock som sagt också, från ett märke vi aldrig tidigare smakat: GREEN DREAM. Förutom den superläckra förpackningen så gillade vi att chocolaten smälte så fint på tungan. Vi blev schå klad, schå klad :) Dessutom passade vi på att dregla lagom mycket över massor annat i affären men tyvärr så är vi ju inte så rika som vi hade önskat och vi kunde därmed inte köpa halva butiken. Synd, men vi måste se sanningen i vitögat då och då.
Kvällen ägnades åt en middag på L'Assassino på Andra Långgatan. Förutom de charmiga grannarna (porrbutiker vart en än ser) så har restaurangen ett riktigt trevligt veganutbud. Vi kostade på oss en veganfilé och några tzayspett med goda tillbehör. Båda kostade runt hundra kronor, vilket sved lite i studenternas plånbok, men vi äter ju inte ute så ofta, och nåt ska en ju lägga pengar på. Maten gick verkligen inte att klaga på, och njutningen eskalerade för varje tugga.
Slutligen hann vi med The English Shop, en engelsk affär. Den engelska affären ligger i Linnéstaden, nära Hagabion (som var stängd vid lunch! fan vi som ville äta där!) och där kan inhandlas allehanda engelska matvaror. En hel del sjuka saker finns, som t.e.x köttfärs i gelé, oxsvanssoppa, tusen olika smak- och färgämnen till bakning. En kakmix vars hela baksida täcktes av innehållsförteckningen som innefattade runt 60 ingredienser, uppskattningsvis dårå. Men det finns också väldigtmånga goda och roliga saker, till exempel chips i smakerna worchestershiresås, sweet chili och havssalt/svartpeppar. Betydligt fler chips verkar vara veganska i Storbritannien än i Sverige. Fusk. Worchestershirechipsen var verkligen underbara. Synd att påsen tog slut så snabbt... Självklart finns också många tésorter, som sig bör. Vi köpte ett té som bara innehöll olika kryddor samt kakaobönor och cikoria. Chocolate Chai från märket WHITTARD OF CHELSEA. Fanns även flera andra sorter från samma märke som lät helt grymma. Inte såå farligt dyrt heller, 45 riksdaler för en påse à125 g.
torsdag 18 juni 2009
Farfalle med krämig svampsås och ruccola
Krämig svampsås med ruccola
250 g champinjoner
olivolja
1 gul lök
2,5 dl havregrädde
2 msk bjäst
1 msk vitvinsvinäger
en åttondels riven muskotnöt
en nypa vitpeppar
en skvätt japansk sojasås
några blad basilika
0,5 dl mkt finmalda cashewnötter
ev. lite vetemjöl
300 g ruccola
Hacka svampen grovt och stek den tills allt vatten dunstat bort. Lägg den åt sidan och finhacka samt bryn istället löken på medelhög värme i några minuter. Tillsätt havregrädden, bjästen, vitvinsvinägern, alla kryddor och nötmjölet. Om såsen känns för tunn så kan du reda den med lite vetemjöl utblandat vatten. Annars rör du genast i svampen och ruccolan och serverar med farfalle.
måndag 15 juni 2009
Hetaste nyheten på veganfronten. Eller?
tisdag 9 juni 2009
Av remoulad blir en glad
1 msk no egg-pulver
2 msk vatten
Knappt 1 tsk vinäger eller citronsaft
1 tsk senap
0,5 tsk socker
En nypa salt
1,25 dl olja
Vispa no egg och vatten fluffigt med elvisp. Vispa sakta i alla ingredienser utom oljan. Börja sedan vispa i oljan, 1 tsk i taget.
Remouladsås
En sats majonnäs på no egg
0,5 dl hackad ättiksgurka
1 tsk citronsaft
1 krm salt och vitpeppar
0,5 tsk curry
1 krm gurkmeja
0,5 tsk lökpulver
Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av, ställ sedan i kylen någon timme så att smakerna hinner mogna.
lördag 6 juni 2009
Somrigt värre
En annan sak vi kan avslöja om 146milvegan-bloggarna är att vi älskar loppisar, och främst för att de är utmärkta när det kommer till att fynda köksredskap och skojiga kokböcker!
Förra helgen var det så loppisdags i Norrköping och där införskaffades ett väldigt eftertraktat kakfat med två våningar för enkom 25 riksdaler. Vad passar väl då bättre än att fira detta fynd med att baka kakor? I helgen bakades det pepparkaksdrömmar för första gången. Receptet kommer från matklubben.se (en måste dock vara medlem för att se recepten där men medlemskapet kostar ingenting och är klart värt att skaffa eftersom att placet kryllar av roliga recept). Receptet rekommenderas starkt till alla pepparkaksälskare runt om i världen som tycker om att krydda till det lite då och då. Det har även sagts att kakorna ser precis ut som köpta kakor, så om du vill briljera med hur perfekt runda kakor du kan baka rekommenderas också receptet.
onsdag 6 maj 2009
Ett lätt sätt att impa på folk (eller bara en god Nougatmousse)
Nougatmousse
4-6 personer
1 pkt Carlshamns Visp (Borde funka med GoGreen och Soyatoo också)
3 små guldnougater (1,5 dubbelnougat, alltså)
50 g hasselnötter
Vispa vispgrädden fluffig. Smält nougaten försiktigt i vattenbad. Vispa i i grädden och ställ in allting i kylen. Rosta hasselnötterna i några minuter i en torr, het stekpanna. Hacka dem fint och strö över moussen. Servera!
måndag 27 april 2009
Penne i Tomatsås med Tofu Rosso
Taifun har några schyssta tofusorter med medelhavssmak ute på marknaden. Vår favorit bland dessa är utan tvivel Tofu Rosso - en tofu som smaksatts med oliver, tomater, vitlök, basilika, persilja med mera... Kort sagt, en tofu som smakar betydligt mer och bättre än vardagsmarkattans (ja, även den marinerade versionen). Den finns att köpa i välsorterade hälsokostbutiker. Vi brukar använda den som ersättning för mozarella/brie i stora ciabattas eller baguettemackor, men den här gången kände vi för att göra något mer matigt. En enkel men otroligt god middag blev resultatet:
Penne i Tomatsås och Tofu Rosso
Räcker till två personer
Ett paket Tofu Rosso, hackad i kuber
Penne till två personer
Tomatsås:
1 gul lök
2 bananschalottenlökar
några matskedar olivolja
1 tsk chilipeppar, helst anchostyle
1 liten paprika
2 burkar hela, skalade tomater i tomatjuice
1 lagerblad
1 nypa torkad rosmarin
1 nypa torkad oregano
cirka 1 msk färsk hackad timjan
socker, salt och svartpeppar
Finhacka paprikan. Finhacka och fräs löken på medelvärme i olivoljan, tillsammans med chilin, i några minuter, tills den är riktigt genomskinlig, på gränsen till att den börjar få färg. Tillsätt paprikan, tomaterna, lagerbladet, rosmarin och oregano. Försök att hacka tomaterna så gott det går med en stekgaffel, och koka sedan allt under lock i 10-15 minuter. Ta av locket och låt såsen reduceras till önskad konsistens, i ytterligare 15-20 minuter. Koka under tiden pastan. Rör sedan i timjan, och avrunda med några matskedar socker, lite salt och rejält med svartpeppar. Ta upp lagerbladet.
Blanda pastan med tomatsåsen och rör i tofun. Servera med en timjankvist.
torsdag 23 april 2009
Blåbärspangkakor med glassss
Amerikanske blåbärspangkakor
2 port
2,5 dl mjöl
1 msk socker
2 tsk bakpulver
En nypa salt
2,5 dl sojamjölk
2 msk margarin + lite till stekning
Blåbär efter smak (det går med andra bär också)
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt sojamjölk och smält margarin och vispa till en slät smet. Tillsätt blåbär efter smak (Rekommendation: det ska vara åtminstone lite mer smet än blåbär). Hetta upp lite margarin i en stekpanna och klicka ut pannkakor. Stek på medelvärme och vänd tills det börjar bildas bubblor på pannkakorna.
Servera med glass och sylt och trösta dig själv om du är sjuk.
lördag 11 april 2009
Pomodoro secco
Såhär i påsktider har 146milvegan fått soltorkade tomater-dille; vi har ätit mackor med hummus och soltorkade tomater, pasta med pesto och soltorkade tomater, focaccia med soltorkade tomater, glass med soltorkade tomater, läsk med soltorkade tomater - ja, allt (ok, det sista var överdrift). We like it Italian style.
Tofupastej med soltorkade tomater och basilika
125 g fast tofu
1,5 dl orostade cashewnötter
1/3 dels kruka färsk basilika
4-5 st soltorkade tomater (de ska vara marinerade - finns färdigt på burk men snart kommer ett recept på hur en marinerar egna upp på bloggen)
1 msk olivolja eller olja från tomaterna
1 msk tomatpuré
0,5 msk citronsaft
Örtsalt och svartpeppar efter smak
Mixa cashewnötisarna så fint det bara går, tillsätt alla övriga ingredienser och mixa tills allt är väl blandat. Smaka av. Enjoy.
fredag 27 mars 2009
Den godaste kolasås som finns
När jag var liten satt jag och kollade på Tina Nordström när hon tog en burk med kondenserad mjölk och lät den ligga i kokande vatten i 4 timmar. När hon öppnade burken fanns där en ljuvlig kolakräm/sås, som, när jag gjorde den, var godare än något jag någonsin smakat. (Nåja. Nästan iaf.)
Sen jag blev vegan har jag funderat på om det inte går att göra om såsen på veganskt sätt. Inte minst för att hemmagjord vegansk kolasås tenderar att vara... sådär. Men eftersom kondenserad sojamjölk inte går att köpa krävdes det lite tankeverksamhet, men resultatet blev inte dumt någonstans. Det är lite krångligt, men snälla, pröva det! Jag lovar att ni inte kommer bli besvikna.
Ledsen att jag inte fixat en bild. När jag gjorde den var jag lite oförsiktig med att titta till såsen under tiden den mikrades, vilket ledde till att det blev några klumpar i den. Såg inte snyggt ut, men var lika gott för det...
Den godaste kolasås som finns
1,5-2 dl
7,5 dl sojamjölk
drygt 1 dl socker
urskrapet från en vaniljstång
en nypa salt
Koka upp alla ingredienser och låt det sjuda tills två tredjedelar av vätskan har kokat bort. Häll över den i en hög, mikrosäker form. Mikra på medelhög värme i två minuter. Ta ut och rör om. Upprepa samma procedur cirka 7-10 gånger, tills såsen antagit en kolaaktig konsistens och färg. Kyl och njut.
Godis?
En sak jag vet däremot är att jag växte upp med att knapra vitkål som en liten kanin om helgerna istället för det tillsatsstinna lördagsgodis som alla andra ungar i min ålder käkade. Och nej, det berodde inte på att någon elak barnvakt var tandhygienist. Det är bara så otroligt simpelt att vitkål faktiskt är godis. (Kanske är det inte alls underligt att det blev en liten militant vegan av mig till sist...)
För att fixa lördagsgodiset till imorgon behöver du:
Ett fett vitkålshuvud. Är verkligen budgetpris på dem i dessa tider. Sen är det bara att skära upp och njuta och så är din helg gjord. Om du vill lyxa till det rejält om du till exempel ska bjuda hem kungen eller så, så kan du lätt sno ihop en egen pizzasallad. Ett tips från coachen är dock att använda ättikssprit istället för vinäger, det blir mest likt den fina pizzeriasmaken. Och glöm inte att knapra - det skapar den rätta känslan.
torsdag 19 mars 2009
Guldnougat får gott (haha) sällskap och jag får vara med i Mersmak!
Så hur gick reportaget? Tja, till att börja med får jag konstatera att de är sjukt mycket bättre på att fota maträtten ifråga än vad jag är. Sedan konstaterar jag också att jag hatar att läsa vad jag sagt (eller skrivit i det här fallet) i en intervju. Mina kinder blossade som de allra solmognaste tomater när jag slog upp sidan. Åh, jag låter så rysligt klyschig! Men vill ni ändå läsa? I sådana fall kan tidningen hittas här. Sidan 41 närmare bestämt.
Sedan till en ännu lite gladare nyhet. Guldnougat är som alla vet veganernas bästa vän. För en tid sedan beslöt sig Cloetta för att introducera ännu en vegansk godisbit för att Guldnougat skulle ha en kompis att leka med. Center "Magic Mint" heter den.* I ingredienserna finns inga animalier whatsoever, MEN det står "mjölkpulver, mindre än 0,5%" på den. Och som alla vid det här laget borde veta betyder det att produkten kan innehålla spår av mjölkpulver. Den har alltså tillverkats på samma fabrik som något med mjölk i.
Och smaken? Jodå, den är riktigt mumsig. Påminner inte så lite om After Eight. Och nu när de proppat den full med smörolja blir Magic Mint istället det självklara valet. Köp och njut!
* Det finns uppenbarligen en korrelation mellan nytt veganskt godis och rysligt fåniga namn.
tisdag 17 mars 2009
Fusklangos
Servera tillsammans med tofulineost med persilja och vitlök, samt lite tångkaviar. Tångkaviar är för övrigt den enda kaviarn jag smakat. Jag gillar den. Den smakar hav. Ni som smakat både fiskägg och tångkaviar, hur stor är smakskillnaden? Det har jag alltid velat veta.
Fusklangos
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl sojamjölk
ca 0,5 dl flytande margarin eller olja till stekning
Till servering
Tofuline Vitlök & Persilja
Tångkaviar
Blanda ut bakpulvret och saltet i mjölet. Arbeta in sojamjölken, lite i taget. Smält lite av margarinet i en stekpanna. Dela degen i 4 lika stora delar. Platta ut dem till avlånga kakor och grädda dem i rikligt med fett, ungefär 5 minuter på varje sida.
fredag 6 mars 2009
Värsta veganchorizon!
Köttchorizo görs traditionellt på gris. Vår version är otroligt mycket bättre, och görs på bönor och glutenmjöl. Smaksättningen är dock densamma: rökig paprika med en hint av vitt vin. Vi använder rökarom och paprika, men om du hittar rökt paprikapulver blir rätten ännu bättre. Och hittar du inte det, men ändå hyser någon slags avgrundsskräck inför allas vår vän Liquid Smoke, mortla lite lapsang-te och släng i.
Servera med hemmagjorda pommes (ugnsrostade istället för friterade) och din favoritsenap.
Värsta veganchorizon
8 stycken
1,5 dl svarta bönor
2,5 dl vätska (förslagsvis hälften vatten, hälften vitt vin, men kör på bara vitt vin om du är rik. Eller alkoholfritt vin om du är sXe-are)
0,5 dl kallpressad rapsolja
2 msk kinesisk sojasås
2 klyftor vitlök, pressade
2 tsk buljongpulver (eller en halv söndersmulad buljontärning)
1 tsk cayennepeppar
2 msk paprikapulver
1 tsk rökarom av märket Liquid Smoke
1,5 tsk svartpeppar
3,5 dl rent vetegluten
Mosa bönorna med en potatisstöt. Det är snyggt om de inte blir helt mosade. Blanda det med övriga ingredienser, förutom glutenet (heter det så?) tills allt är ordentligt blandat. Rör hastigt ned glutenet med en gaffel.
Dela upp degen i 8 delar, och fördela på 8 bitar alluminiumfolie. Tryck ihop degen till något som ungefär liknar en korv och rulla folien runt den. Lägg folierullarna i en ångkokare (jag använder ett durkslag ovanpå en stor gryta + ett lock) och ångkoka dem i 35-40 minuter. Om du ska ha korvarna i en gryta eller sås är det bara att plocka upp dem och använda som det är, men om du ska äta dem direkt rekommenderar jag att du steker till dem i lite olja under några minuter på medelhög värme.
måndag 2 mars 2009
FABULOUS Chocolate Chip Cookie
Kolla in den charmiga videon, baka chocolate chip cookies och känn dig absolutely fabulous. Det gör jag.
fredag 27 februari 2009
BILLiG pizza
Denna pizza är helt oemoståndlig i all sin enkelhet, fyllig och saftig är den perfekt för den som inte har råd med sojaost. Ursprungsreceptet kommer från svärmors anrika receptsamling.
Rotfruktspizza
Deg
50 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
Fyllning
1 jättestor morot
3 små palsternackor
1 halv jättestor purjolök
1 stor gul lök
En rejäl skvätt olja
Paprikapulver
Cayennepeppar
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
2 tsk grönsaksbuljongpulver
1 burk tomater
1 msk tomatpuré
4 msk chilisås
Oregano
Basilika
Salt och peppar
Pimpning
Sojaost (om du är rik)
Bjäst (om du är sådär halvrik)
Oregano (om du är fattig)
Smula ned jästen i vattnet och blanda i oljan. Arbeta in mjölet lite i taget tills degen är blank och släpper skålen. Låt den jäsa övertäckt i 30 minuter.
Hacka löken och skiva purjolöken. Fräs det i oljan tillsammans med paprikapulvret, cayennepepparn och vitlöken i några minuter. Riv rotsakerna och häll i dem i grytan. Fräs ett litet tag till. Strö över vetemjöl och tillsätt övriga ingredienser. Låt allting koka i cirka 20 minuter och smaka av med salt och peppar.
Kavla ut degen på en oljad bakplåt. Bred på rotsaksfyllningen och strö över sojaost (eller bjäst eller oregano). Grädda pizzan i 20 minuter på 200 grader.
Noisettepudding med vaniljkräm
Noisettepudding
3 msk No-Egg
knappt 1 dl strösocker
0,5 dl kakao
1 dl hasselnötter
2 dl vegetabilisk mjölk eller grädde
1,5 dl vatten
Rosta hasselnötterna några minuter i en torr stekpanna, tills svarta fläckar har uppstått på de flesta nötter. Lägg dem i en kökshandduk, vik den dubbel, och försök gnugga bort skalen så gott det går. Mal hasselnötterna i en mandelkvarn.
Blanda nötmixen med alla torra ingredienser i en kastrull. Vispa ned vätskan, och koka upp under omrörning. Avbryt när smeten tjocknat och häll upp på glas.
Vaniljkräm
1 tsk No-Egg
1 tsk potatismjöl
1,5 dl vegetabilisk mjölk eller grädde
1 msk vaniljsocker
1 msk strösocker
Blanda alla torra ingredienser i en kastrull och vispa ned veggomjölken. Koka upp under omrörning och avbryt när den första bubblan syns. Häll på krämen på noisettepuddingen och låt allt kallna i några timmar. Garnera med hallon och njut.
söndag 22 februari 2009
Gräddig spenatsås med tahini och lime
Gräddig spenatsås med tahini och lime
3 portioner
4 vitlöksklyftor
2 morötter
200 g fryst spenat
en näve färsk basilika
1 dl orostade cashewnötter
1 gul lök
1 msk limesaft
2 dl vatten
2 msk tahini
2 dl sojabönor
2 tsk misopasta (kan ersättas med lite buljong)
1 tsk paprikapulver
2 tsk umeboshivinäger (kan uteslutas)
Hacka löken och vitlöken fint. Bryn dem i lite olivolja tillsammans med paprikapulvret. Strimla morötterna och låt dem fräsa med i några minuter.
Tillsätt spenaten, vattnet, limesaften, tahini, sojabönor, misopasta och vinäger och låt allting koka upp. Sjud i ytterligare några minuter.
Mal cashewnötterna till ett fint mjöl i en kaffekvarn eller en väldigt bra mixer. Red såsen med detta. Tillsätt mer vatten ifall det behövs.
Ös på med basilika, salt och peppar. Garnera med gräslök. Njut.
tisdag 27 januari 2009
Maträtter som låter roligt #2 : Kofta
Sojakofta
4 dl torkad sojafärs
1 (riktigt) stor potatis
1 morot
0,75 dl kikärtsmjöl (besam) eller sojamjöl
0,5 dl potatismjöl
3 tsk svartpeppar
1 tsk kanel
1,5 tsk cayennepeppar
2 tsk salt
en kvarts riven muskotnöt
1 msk paprika
1 msk sojasås
olja eller veggoghee (till fritering)
Förväll sojafärsen i kokande vatten. Koka moroten och potatisen mycket mjuka. Sila bort vattnet från sojafärsen, mosa rotfrukterna och blanda samman alla ingredienser till en fast smet. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Rulla smeten till relativt stora bollar som får stå kallt i någon halvtimme. Fritera dem därefter i rikligt med olja tills de är gyllenbruna (cirka 5-10 minuter på 180 grader).
Mild masala på cashewnötter
2 finhackade lökar
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk hel nejlika
2 tsk hel koriander
1 tsk hel kardemumma
1 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk hel kryddpeppar
1/2 tsk malen kanel
en nypa malen muskot
5 dl vatten
1 dl orostade cashewnötter eller skållad mandel
1 lagerblad
2 msk sojasås
matfett till stekning
Mal cashewnötterna till ett fint mjöl i en kaffekvarn eller en mycket bra mixer. Ställ åt sidan. Rosta alla hela kryddor i en torr panna på medelhög värme tills det doftar ordentligt om dem. Mal dem i en kaffekvarn. Bryn löken och vitlöken i mycket matfett tillsammans med kryddorna i några minuter. Tillsätt sedan vattnet, lagerbladet och sojasåsen och låt allting sjuda i cirka 5 minuter. Red med nötterna och tillsätt mer vatten om det behövs. Mixa eventuellt såsen. Servera koftan i såsen.
söndag 25 januari 2009
Svenskens älsklingsmat!
Tacopaj
4-6 portioner, beroende på hur stor i maten en är
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
½ dl flytande margarin
1 ½ dl växtmjölk
Tacofärs:
2½ dl torkad sojafärs
1 gul lök
1 halv paprika
Olja eller margarin till stekning
½ påse tacokrydda (eller andra kryddor efter smak)
½ dl vatten
Ev lite sockerkulör
Vit sås:
2 dl sojayoghurt
2-3 msk vegansk majonäs
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Ev. riven, smältbar sojaost
3 tomater
Ev. fefferoni efter smak
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till degen. Grädda i cirka 10 minuter, under tiden kan du göra du tacofärsen.
Sjud sojafärs med vatten och lite buljong tills den mjuknat (anvisningar brukar finnas på paketet). Hacka löken och paprikan. Fräs löken några minuter i lite olja eller margarin. Tillsätt paprikan och sojafärsen och fräs ytterligare några minuter, kanske med lite sockerkulör så att sojafärsen får finare färg. Tillsätt sedan tacokryddor och vatten och låt puttra några minuter. Häll färsröran i det gräddade pajskalet.
Rör ihop alla ingredienser till den vita såsen och bred ut den över pajen. Skiva tomater och hacka några fefferonis att lägga ovanpå pajen. Grädda i 20 minuter.
Ät gärna pajen med sallad, nachos och salsasås.
söndag 18 januari 2009
Äntligen, lila mat!
En lila bönspread!
1 burk svarta bönor Knappt 1 dl mandel 1,5 msk chilisås 1 msk olivolja 1 msk neutral olja (t.ex. raps) 1 tsk torkad timjan 1 tsk torkad basilika Örtsalt Svartpeppar efter smak
Hacka mandeln fint. Mixa alla ingredienser till en slät puré. Avnjut den något läskigt lila spreaden på mackor, kex eller vad helst du vill (lussebullar rekommenderas dock inte men testa gärna om du vill).
fredag 9 januari 2009
En festlig tofu med en festligare sås
Det här är en riktig gourmeträtt. Något att bjuda på när brukspatron kommer på besök. Eller efter studiebidraget kommit. Eller när du bara är sugen på något riktigt gott, och har hyfsat gott om tid. Receptet är kanske lite småkrångligt, men vi har iaf förenklat så mycket att du kan använda färdig smördeg.
Vitlök, denna jordliga ambrosia, spelar en stor roll i följande recept. I peston används den sparsamt, men i tomatsåsen bör du vara generös. Vi använder en hel vitlök till en sats, och det bör du också göra. Men det är viktigt att den rostas! Den som någonsin provat rostad vitlök vet att det inte alls är samma sak som färsk. Styrkan trappas ned rejält till förmån för de andra aromerna som framträder på ett helt nytt sätt. Löken blir söt och något mer beroendeframkallande går knappast att tillverka på lagligt sätt. Pröva att mixa rostad vitlök med lite olivolja, salt, peppar och kanske lite oregano. Föda för en kung. Eller en brukspatron.
Pestomarinerad tofu i smördeg
300 g fast tofu, avrunnen vikt
ca 5 st champinjoner
ett paket färdig smördeg (kolla så att den är vegan)
1 dl vitt vin
0,5 dl olja 30 g färsk eller fryst basilika
3 pressade vitlöksklyftor (gärna rostade, se nedan)
2 msk bjästflingor
1 tsk örtsalt
några stänk svartpeppar
Skär tofun i 8 stänger. Blanda samman ingredienserna till marinaden och häll över tofun. Låt stå över natten, eller minst några timmar. Häll av tofun och reducera sedan marinaden till pestoliknanden konsistens. Förbered smördegen genom att skära den i 8 små bitar. Kavla eventuellt ut dem något. Strimla champinjonerna. Lägg en tofustäng och strimlade champinjoner på varje och klicka över lite av den reducerade marinaden. Grädda tofun på 200 grader i 15 minuter.
Slät tomatsås med rostad vitlök
1 liten gul lök
2 msk olivolja
400 gram passerade tomater
0,5-1 hel vitlök
2 tsk oregano
0,5 tsk timjan
2 st lagerblad
1 dl sojagrädde
socker, salt och peppar
Skala bort de yttersta lagren av vitlöken så klyftorna precis hänger ihop. Vira in vitlöken i folie och rosta den i i 200 grader, tills den är riktigt mjuk, eller runt 30-35 minuter. Bryn löken i olivoljan tills den är genomskinlig och häll på tomaterna. Tillsätt vitlöken genom att försiktigt klämma ut den ur klyftorna. Häll på oregano och timjan och mixa såsen slät. Häll på sojagrädden och lagerbladen och låt koka i 40 minuter. Smaka av med socker, salt och peppar.
torsdag 8 januari 2009
Hallon- och chokladpannacotta
Första gången vi gjorde den här pannacottan så stelnade dock inte hallonsmeten, därför har vi minskat på mängden hallon. Hoppas det går vägen :)
4 port
1/3 l hallon
½ dl soja- eller havregrädde
½ dl Gelésocker Multi
100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 dl Gelésocker Multi
Tina hallonen i en kastrull och hacka sönder dem med hjälp av t.ex. en trägaffel. Tillsätt grädden och gelésockret. Låt koka upp och koka i ½ minut. Fördela krämen i fyra stycken glas och ställ därefter i kylskåp för att stelna.
Lägg choklad, grädde och gelésocker i en kastrull och smält på svag värme. När det kokat upp, låt det koka i 1/2 minut. Fördela därefter försiktigt blandningen på hallonkrämen (OBS! Det är viktigt att hallonkrämen stelnat när detta görs). Ställ i kylskåp för att stelna.